Koonga valla suurimaid talupidajaid, OÜ Oidremaa Mõisa tegevjuht Riho Erismaa nentis, et pärast jaani pole olnud nende kandis kolme järjestikku vihmata päeva, kirjutab Pärnu Postimees.

“Mul on 30 hektarit loogu maas, ootab ilusat ilma,” rääkis Erismaa eile. “Kui seda üles ei saa ja tulevad, nii nagu ilmateade lubab, soojad ja niisked ilmad, siis kasvab ädal läbi — seega nagu mõttetu töö on tehtud.”

Pärnumaa ühe suurima karjakasvataja OÜ Vändra agronoom Jaan Toobal mainis, et esimesest niitest jõudsid nad teha pool vajalikust augusilokogusest, see on 10 000 tonni. Teise poole saab teisest niitest, sest rohumaad on väetist saanud.

“Aga maa on meie kandis nagu lauaga löödud, sile, mitte nagu Lõuna-Eestis, kus vesi jookseb kupleid pidi maha, nii et lisasilo tegemisega on probleeme,” seletas Toobal. “Nädalapäevad veel, siis on rohi sellises faasis, et peab hakkama niitma, aga taevaluugid on iga päev pärani.”

Esimene niide on tehtud ka OÜ Surju PMis, pool vajalikust rullisilo kogusest ehk ligi 4500 tonni südamerahustuseks olemas. Kuid teine pool ootab aega, mil rohumaad taas masinaid kannavad.

Täna on rahvakalendris seitsmevennapäev. Vanarahvas pani tähele, et kui sel päeval vihma sajab, siis sajab teda veel seitse nädalat ühtejärge. Ja on ka leebem variant: kui on nii palju kuiva, et mees hobuse selga jõuab hüpata, tulevad edaspidi head ilmad.