Täiskasvanud seda arvamust ei kinnita, kuid et tegemist on huvitava loodusnähtusega, selles ollakse küll veendunud, kirjutab Nädaline.

Ratta täpsed mõõdud teatas Tiduvere küla Pärna turismitalu peremees Reemet Kasekamp: läbimõõt natuke üle 24 meetri ja paksus 14 sentimeetrit. Täispöörde tegemiseks kulub jäärattal seitse minutit.

“Meile helistas Mati Rukki ja kutsus seda looduseimet vaatama. Kui sinna jõudsime, oli ratas hoogu lisanud. Mati oli aega võtnud ja ütles, et ratas teeb tuuri peale kaheksa minutiga,” ütles Järvi Kasekamp.

Reemet Kasekamp: “Ratas on nii ümmargune nagu oleks keegi sirkliga ta välja joonistanud. Vesi all käib ringi ja nihutab seda edasi. Jääkilbi ja ratta serva vahele jääb paar sentimeetrit vett. Kui tahad, vaatad tema tiirlemist kaugemalt. Kes soovib kaasa sõita, astub rattale. Ta peab olema täiesti ümmargune, sest lopergune jäämass niiviisi liikuda ei saaks.”

Vana-Vigala pargi lõpus teeb jõgi peaaegu üheksakümnekraadise pöörde, sinnasamasse suubub Hiie oja ning veepind on seal laiem kui mujal. Jääratas on end paigutanud Hiieoru ja Vigala Sassi ohvrikivi vahele.

Vigala jões on allikakohti, aga ka keeriseid, kus vesi tiirleb. Ühe suvise ujuja sõnul rebis nagu miski teda jalgadest ja ähvardas “alla tõmmata”.

Inimesed on jäärattal sõitnud, kellade ja stopperitega tema liikumiskiirust mõõtnud. “Tahtsime laupäeval liikuvat jääratast näidata ka oma turismi õppivale tütrele, kuid see oli paigale jäänud: ilm läks külmemaks ning vesi jõejää ja ratta vahel oli mõnest kohast külmuma hakanud,” ütles eile Järvi Kasekamp.