Eesti Päevaleht kirjutas, et opositsioonisaadikud on veendunud, et Põlluaas (EKRE) loobib neile ebaausalt kaikaid kodarasse, mistõttu on nad asunud vasturünnakule. Nimelt on nii Reformierakonna kui ka sotside fraktsioonis koostatud mitteametlikud tabelid Põlluaasa pattudest, valmistudes 23. märtsil toimuvateks riigikogu juhatuse valimisteks.

Põlluaas kinnitas, et kandideerib tagasi riigikogu esimeheks ja tema teada pole EKRE muid kandidaate arutanudki. Kommenteerides opositsiooni kriitikat ütles ta, et kui nad nii jätkavad, siis tuleb äkki hakata mikrofone välja lülitama.

Mida opositsioon Põlluaasale ette heidab?

Esiteks pidavat Põlluaas venitama, kui opositsioon esitab ministritele küsimusi ja arupärimisi, mistõttu võib päevakajaline teema kaotada vastuse tuleku ajaks oma aktuaalsuse ja rahvasaadik on teinud tühja tööd.

Teiseks heidetakse Põlluaasale ette kommet riigikogulaste arupärimisi tagasi lükata.

Nii juhtus näiteks viimati selle nädala alguses, kui Reformierakonna fraktsioon tahtis esitada arupärimise siseminister Mart Helmele Vene mõjutustegevuse ja sisejulgeoleku kohta. Põlluaas lükkas arupärimise tagasi. Reformierakondlased Keit Pentus-Rosimannus ja Jürgen Ligi põrgatasid seepeale Põlluaasale mitu protseduurilist küsimust, millele nad enda hinnangul sisulisi vastuseid ei saanud.


Pentus-Rosimannus esitas riigikogu istungil siis arupärimise uuesti, öeldes: "Ma väga tahaks, et Henn Põlluaas ei käituks oma ametikohal nagu EKRE asjaajaja, kelle ülesanne on oma partei esimehele ebvamugavaid teemasid mitte käsitleda või takistada nende teemade käsitlemist siin saalis, vaid käituks nagu parlamendi spiiker, kes parlamendi liikmete tööle kaasa aitab."

Kolmandaks heidabki opositsioon Põlluaasale ette erapoolikust - nende hinnangul lähtub riigikogu esimees oma partei poliitikast ja kaitseb erakonnakaaslasi. Opositsioonisaadikute meelest kutsub Põlluaas esimehetoolilt korrale vaid neid, aga mitte valitsusparteide - eriti EKRE - esindajaid.

Reformierakondlane Urmas Kruuse uuris mullu 18. detsembril toimunud istungil peaministrilt, kui kaua plaanib ta lasta siseministril solvavate avaldustega esineda. Mäletatavasti nimetas Helme toona Soome värsket peaministrit Sanna Marinit müüjatüdrukuks ja ütles, et riigikogu on "ajusurnud". Pärast Jüri Ratast võttis sõna Põlluaas, kes nahutas keelekasutuse pärast Helmet tsiteerinud Kruuset ja teisi opositsioonisaadikuid, aga mitte oma erakonnakaaslasest siseministrit ennast.


Opositsiooni ja Põlluaasa protseduuriliste küsimuste pingpong on tõstatunud ka riigikogu istungite päevakorrast. Reformierakonna saadikud tahtsid 13. jaanuari istungil teada, kuidas päevakord paika on pandud ning selle üle vaieldi tuliselt ja pikalt.