Reformierakonna esimees Kaja Kallas andis täna põhiseaduskomisjonile üle üle 3000 ettepaneku abielureferendumi eelnõus muudatuste tegemiseks. Sotside juht Indrek Saar edastas mõni tund varem digitaalselt omakorda veel üle 5000 ettepaneku. Eesmärgiks takistada abielureferendumi toimumist.

Kallas selgitab, et Reformierakond on oma ettepanekud koostanud nõnda osavalt, et komisjonil ei jää muud üle, kui kõik ettepanekud üksipulgi läbi arutada.

"Oleme läbi mõelnud kõiki riigikogu töö- ja kodukorraseaduse paragrahve kasutades et neid ei saaks kimpu siduda. Muudatusettepanekutel on erinevad esitajad, kõikidel ettepanekutel on ka viide sellele, et esitajad soovivad tulla oma ettepanekut tutvustama. Kodu- ja töökorraseadus ütleb, et peab ära kuulama ettepaneku esitaja. Need on seaduse sätted," ütles Kallas. "Oleme kõigele mõelnud. Meie ettepanekuid ei saa kuidagi kokku siduda," rõhutas Kallas.

Kallas rääkis, et kõneles täna sel teemal ka koalitsioonisaadikutega. "Nad olid veendunud, et rahvahääletust ei tule. Et see jääb põhiseaduskomisjoni kinni," rääkis Kallas.

Põhiseaduskomisjoni esimees Anti Poolamets ütles, et üheks lahenduseks, kuidas opositsiooni obstruktsioonivõtet vältida, on riigikogu kodu- ja töökorraseaduse muutmine, ent see lükkaks kindlasti referendumi tähtaega edasi.

"Mingi lahendus peab olema. On põhimõtteliselt vale, et põhiseadus pannakse pausile. Pean seda ebaeetiliseks ja juriidiliselt valeks," selgitas Poolamets.

Kallase sõnul jäi viimatisest põhiseaduskomisjoni istungist kõlama, et ühtegi kodu- ja töökorra seadust opositsioonile vastuhakuks muutma ei minda.


"Me ei ole otsust langetanud," kõneles Poolamets. "Aga meil on kohustus nad ikkagi läbi töötada puhtalt kodukorra seaduse järgi. Neid pakke ei saa ju normaalse tähtaja jooksul läbi arutada. Tegu on trollimisega ja parlamendi naeruvääristamisega, mis paneb parlamendi usalduse tõsise löögi alla," ütles Poolamets, et kui neid ükshaaval läbi vaadata, võib see aega võtta kuid.

"Suures saalis veelgi enam, sest siis on õigus kümme minutit vaheaega ka võtta, mis tähendaks, et läheb suveni või sügiseni välja. Sellisel juhul räägime põhimõttelisest obstruktsioonist, et parlament ei saa tööd teha. See obstruktsioon on ebaadekvaatne ja mõistlikkuse piire ületav, parlamendi usaldust kahtluse alla panev," jätkas Poolamets.

Poolametsa sõnul ei saa välistada, et rahvahääletus lükkub seega edasi. Kuid kahtluse all ongi tema sõnul vaid toimumise kuupäev. "Et plaanime sellega edasi minna, ma arvan, et see kahtluse all ei ole," rääkis ta.


Poolamets rääkis peale muudatusettepanekute kättesaamist, et koheselt asutakse kõiki ettepanekuid sorteerima ja gruppidesse jaotama. "Et tekitada ülevaade, mis tüüpi nad on ja mis on sisulisemad, mis ainult obstruktsioonile suunatud," selgitas Poolamets, et loodetavasti saab täna õhtuks teada vähemalt sedagi, kui palju neid siis kokku tehti ka, sest paberil saabunud ettepanekuid kerge lugeda ei ole.

"Arvan, et tõsisemaid ettepanekuid, mis ei ole kantud puhtalt trollimisest või narrusest, nende üle tasub arutleda kindlasti," tõi Poolamets välja sotsiaaldemokraat Lauri Läänemetsa pakutud muudatused. "Aga mina soovitaks tal algatada eraldi eelnõud."

Mida arvavad Kallas ja Poolamets Imre Sooääre kompromiss-ettepanekust panna rahvahääletusel küsimuseks "Kas kõik Eesti pered peaksid olema perekonnaseaduse kaitse all?” vaata lähemalt juba videodest.