"Ma olen minister," sõnas Järvik napisõnaliselt Stenbocki majast väljudes. Seepeale istus ta autosse ning sõitis rohkematele küsimustele vastamata minema. EKRE jaoks oli see kindlasti võidukas hetk, sest meenutagem siinkohal, et rahandusminister Martin Helme kuulutas täna, et ilma Järvikuta pole ka valitsust.


Samas ei ole Järviku jätkamine ministrina päris kindel. Peaminister Jüri Ratas ütles pool tundi väldanud kohtumise järel, et tema kahtlusi ei kummutatud ning seni vastuseta küsimused ei saanud lahendust. Ta lisas, et Järviku jätkamist tuleb veel arutada nii keskerakondlastega kui ka koalitsioonipartneritega.

Järvik tegi suu lahti hiljem Facebookis, kus kinnitas, et Jüri Ratase küsimused talle olid koostatud kantsler Illar Lemetti poolt. Samuti sõnas Järvik, et peaminister talle tõestuseks pakutud dokumentidest ei huvitunud.


Möödunud neljapäeval selgus, et Järviku nõunik Urmas Arumäe esindab lisaks ministri huvidele oma advokaadibüroo omi. Prokuratuur alustas kriminaalmenetlust toimingupiirangu rikkumise paragrahvi alusel. Kuigi uuritakse Arumäed, pole kahtlustust veel kellelegi esitatud. Prokuratuur tahab teada, kas Arumäe rikkus seadust, kui andis Järvikule nõu PRIA tegevuse kohta, olles samal ajal süüdistatava kaitsja kriminaalasjas, kus PRIA on kannatada saanud pool.

Arumäe astus küll ametist tagasi, kuid Järvik pole säärast avaldust teinud. Ka Ratas kinnitas, et Arumäel selle valitsuse teenistuses kohta pole.


Lisaks võimalikule huvide konfliktile selgus, et maaeluministeerium tahtis Maaelu Edendamise Sihtasutusse möllida Urmas Arumäed ning siis saaks sihtasutus jagada otstarbeliselt ära sada miljonit eurot. Nõukogu poliitilisele survele ei allunud, kuid Arumäe ütles ometi hiljem ERRile, et sihtasutus võib saada kolmanda juhatuse liikme. „Poliitiline võim tuleb ja võtab kaasa omad töötajad. Kogu aeg on nii olnud, ükski erakond siin ei erine. Kultuur muutub, aga mustrid jäävad,” märkis Maaelu Edendamise Sihtasutuse nõukogu esimees Andres Oopkaup.