Eesti-poolne kontrollikoja liikme kandidaat pidi selguma juba novembri keskpaigaks, kuid koalitsoon pole siiani selles osas konsensust saavutanud. Reformierakond ja IRL toetavad Juhan Partsi (IRL) kandidatuuri, kuid Sotsiaaldemokraatlik Erakond on sellele vastu. Sotsiaaldemokraadid on enda vastuseisu põhjustena välja toonud Juhan Partsi tegevust majandusministrina ja kooseluseaduse mittetoetamist.

Taavi Rõivas hindas koalitsiooni tervist heaks. "Täna riigikogus Reformierakonna fraktsiooni tulles märkasin, et kaks koalitsioonipartnerit vestlesid omavahel vägagi sõbralikult ja ei ole ka minul kummagagi ega ka kolmekesi ühiselt vestlemisel ühtegi tõrget – vastupidi," kinnitas peaminister.

Rõivas lükkas ümber kõik väited, et koalitsioonipartnerite vahel võiks suur tüli olla ja ütles, et tegemist on vaid maailmavaateliste erimeelsuste ning üksikute küsimustega, kus eri meelt ollakse. "Igaüks on valmis oma maailmavaate eest väga tuliseid lahinguid pidama, aga alati oleme nendes suurtes maailmavaatelistes küsimustes selle kõige parema ühisosa leidnud," kinnitas ta.

Peaministri sõnul on tulistele vaidlustele järgnenud alati leppimised, järgmistel päevadel edasi mindud ja asjad tehtud saadud. "Me oleme küll kirglikud inimesed ja valmis ka oma seisukohtade eest kirglikult seisma, aga me oleme ka kõik piisavalt riigimehed, et näha, et meie ühine vastutus on ka see, et Eestil läheks hästi, ja seetõttu me lase nendel vaidlustel kunagi minna sinnamaani, et tekiks tüli," sõnas Rõivas.

Sotsiaaldemokraatide esimees Jevgeni Ossinovski nõustus Rõivasega ning heitis isegi nalja: "Terviseministrina on mul heameel öelda, et valitsuse tervis on hea. Eriti talvisel ajal kipuvad külmetushaigused aeg-ajalt ligi, aga nad on reeglina lühiajalised ja nendest paranemine on kiire. Tervis on pikaajaline, tervis on hea, nii et saame hakkama," ütles Ossinovski.

IRL-i esimees Margus Tsahkna kinnitas, et tema toetab Ossiniovski tegevust ja vastupidi. "Jevgeni ei saanud eelmisel reedel töökohustuste tõttu minna Tartusse, käisin tema asemel avamas Maarjamõisa kliinikumi ehk siis Tartu ülikooli kliinikumi uut teist juurdeehituse etappi. Tema kirjutas alla mitmekesisuse koostööleppe samal ajal. See on igapäevane elu. Kui me oleksime ühesugused, siis arvatavasti oleksime ühes erakonnas. [---] Meil on erimeelsusi olnud ja tuleb ka tulevikus, tõdes ta.

Kontrollikoja liikme kandidaadi määramiseks võetakse aega

Rõivase sõnul on tüliküsimus kontrollikoja liikme kandidaadi ümber taandunud lihtsalt üheks lahendamata küsimuseks. "Me oleme kokku leppinud, et me ei tee seda rapsides, me ei tee seda jõuga, niimoodi et üks kolmest koalitsioonipartnerist peaks jääma kuidagi kahele partnerile alla. Sellised olukorrad on võimalikud, aga need tekitavad alati trotsi, alati soovi tagasi teha ja see ei oleks kaugelevaatav ja tark. Oodake, et me võtame selle teema omavahel rahulikult selgeks rääkida ja võite päris kindlad olla, et ei jää ka see ametikoht väärika kandidaadi poolt täitmata. Külma pead meile kõigile," soovitas peaminister ja palus mitte liiga kärsitu olla.

Tsahkna märkis samuti, et tegemist on ühe konkreetse küsimusega, milles pole kokkulepet, ja vihjas, et vahepeal tulevad jõulud pärast mida tullakse rahunenult tagasi otsuseid tegema.

Ossinovski möönis, et otsustamine on veninud, kuid see pole kellegi huvides. "Ja eks on esitatud üks kandidaat, selle kandidaadi suhtes on erimeelsused, küllap me peame selle lahenduse leidma ja võib olla tõesti jõuluaeg on hea aeg selleks," nõustus ta Tsahknaga.

Rahandusministeeriumist öeldi Delfile, et täpset kuupäeva kontrollikoja kandidaadi määramise osas hetkel paika pandud ei ole ja suuremat probleemi sellest ei teki, kui Eesti oma kandidaadi esitamisega venitab.

"Kandidaatide kuulamised on alles märtsis," selgitas rahandusministeeriumi pressiesindaja Liisi Poll.

Euroopa Kontrollikoda on üks viiest Euroopa Liidu institutsioonist Euroopa Komisjoni, ELi Nõukogu, Euroopa Parlamendi ja Euroopa Kohtu kõrval. Kontrollikoja ülesanne on auditeerida ELi institutsioonide arvepidamist ja tagada seeläbi liidu finantsjuhtimise usaldusväärsus.

Vastavalt vabariigi valitsuse seadusele esitab Euroopa kontrollikoja liikme kandidaadi valitsus rahandusministri ettepanekul, tutvudes eelnevalt riigikontrolöri arvamusega. Pärast valitsuse heakskiitu esitatakse Euroopa kontrollikoja Eesti-poolse esindaja kandidatuur Euroopa Liidu nõukogule. Kontrollikoja liikme kinnitab nõukogu pärast konsulteerimist Euroopa parlamendiga.

1977. aastal loodud kontrollikoda toimib kolleegiumina, kus on 28 liiget – üks liige igast liikmesriigist. Liikmed nimetab nõukogu pärast nõupidamist Euroopa Parlamendiga. Liikmete ametiaeg kestab kuus aastat ja neid saab ametisse tagasi nimetada. Liikmed valivad endi seast kolmeks aastaks presidendi, keda saab tagasi valida. Senise Eesti esindaja Kersti Kaljulaidi volitused Euroopa kontrollikojas kestavad 2016. aasta maikuuni.