Eesti kliimastreigile lükkas hoo sisse Kristin Siil, 16-aastane Tallina Arte gümnaasiumi õpilane. See on esimene keskkonnateemaline üritus, mida ta korraldab. Veebruaris märkas Siil, et mujal Euroopas veedavad õpilased kõik reeded tänavatel, ja uuris, kas ka Eestis oleks põhjust sel moel oma arvamust avaldada. „Tuli välja, et nagu oleks vaja,” muigab ta. „Me oleme tootmist vaadates 17. kõige süsinikuintensiivsem riik inimese kohta. Põlevkivi kahjustab tugevalt meie mainet roheliste riikide seas,” märgis ta Eesti Päevalehele.

Ülemaailmsed kliimastreigid Fridays For Future ehk Reeded Tuleviku Nimel tõmmati käima rootsi tüdruku Greta Thunbergi tagasihoidlikul algatusel. Kahe punupatsiga 15-aastane tüdruk otsustas enne sügisesi parlamendivalimisi, et ei lähe enne kooli, kui valitsus otsustab kliimamuutuste vastu tõsiseid samme astuda. Kolm nädalat järjest istus ta iga ilmaga koolipingi asemel parlamendihoone ees ja nõudis muutust. Pärast valimisi on ta streikinud igal reedel. Praeguseks on reedesed streigid levinud üle maailma.

Sütitavaid kõnesid pidasid nii korraldajad kui osalejad. Tugeva aplausi pälvis õpetaja Jonas Nahkor, kes ütles: „Lugesin mõnest artiklist, et noored ei tea, mis on neile hea. Õpetajad peaksid neid ilmselt juhendama – mis nad ikka siia tükivad,” mispeale täitus väljak pahameelehüüetega. „Kui me oleme jõudnud olukorda, kus täiskasvanute juhendatud maailm on viinud meid ökoloogilise läbikukkumiseni, inimsuhete läbikukkumiseni, siis teil lastena ongi õigus küsida koolipäeval, kas ma võin minna oma rada, tulla siia, seista selle idee eest, miks me siin koos oleme.”

Nahkor pani õpilastele südamele: „Jah, ma olin ka kunagi vihane, nagu teie. Aga praegu mõtlen ka, et ärge koguge vaenu selle vastu, kuidas teie ümber valesti tegutsetakse. Koguge tänasest streigist positiivset tegutsemise tahet.”


Emotsionaalse kõne pidas Mikk Saard, kes pälvis tormilise aplausi juba enne lavale astumist. "Eesti noored! Meie oleme Eesti tulevik! Meie oleme maailma tulevik!" hüüdis ta.

"Maailm ei toimi nii, kui inimesed on tummad ja valitsus on kurt," ütlesid neli spontaanselt lavale astunud neiut, kes teenisid samuti marulise aplausi. "Minu kõige esimene bioloogiaõpetaja ütles mulle sedasi: me pole seda maailma saanud päranduseks oma vanematelt ja vanavanematelt, vaid me oleme selle võtnud laenuks oma lastelt ja lastelastelt. Me tahame tagasi saada seda laenu! Me tahame tagasi saada maailma sellisena nagu see kunagi oli! Ja me tahame maailma tagasi saada veel paremana, veel puhtama keskkonnana, sest laenuga kaasnevad ka intressid."

Vaata veel, mis tõi noori meeleavaldusele.