Kes varem Nice´s pole käinud, võis kohapealsest aimu saada piltide ja videote vahendusel, mis edastasid kaadreid valgest tapjaveokist, tänavatel nutvatest inimestest, suurtest lillekuhjadest, küünaldest, mälestuskirjadest ja joonistustest ning mängukarudest - šokeerivad kaadrid leinast. Olles kohapeal, mõtlesin kõigi kolme päeva jooksul: kuidas on võimalik, et niivõrd ilusas kohas keegi midagi nii koledat teha saab?

Nice

Vihmaseid päevi sisuliselt Nice´i peapromenaadi ning vanalinna piirkonnas polegi, ka viimaste jõulude ajal oli seal 24 soojakraadi. Terrorijärgsel nädalavahetusel paistis päike lagipähe, soojakraade oli pisut alla 30. Meretuul, palmid, imeilus sinine Vahemeri, Nice´i kaunis arhitektuur, taamal mäed, rannaäärsed kohvikud, prantslaste muretu ja vaba ellusuhtumine. Rand asub kohe promenaadi kõrval, peamiseks eristuseks on piirded, mis takistavad võimalust promenaadilt pooleteist meetrise õhulennu teha. „Mõelda vaid, et siit kukkusid lapsed alla,“ osutab fotograaf Madis piirdele, kust paljud terrorveoki eest põgenejad alla hüppasid, kaasa arvatud lapsed. Hirm oli niivõrd suur. Kaks päeva pärast terrorirünnakuid päevitasid rannas peamiselt turistid, kohalike sõnul oli rand hõredalt rahvast täis. „Tavaliselt ei mahu siia päevitamagi,“ selgitab üks kohalik.

Nice'i rannapromenaad kaks päeva pärast terrorirünnakut
Reede õhtul Nice´i saabudes oli politsei kinni pannud peatänava. Aiapiirete ääred olid tasapisi täitumas lillede ja küünaldega. Olukord tundus ettevaatlik, kurb. Muretseti lähedaste pärast, kes olid haiglasse viidud; otsiti ligimesi, kellega pärast terrorirünnakut ei oldud ühendust saadud. Paljud kohalikud ei julgenud kodust välja tulla. „Keegi ei saanud aru, mis toimus. Keegi ei saanud aru, et et see juhtus,“ kirjeldati.

Laupäevaks oli teada, et 14. juuli õhtul oli Nice´s Promenade Des Anglaise´l 30 000 inimese seas ka pea 200 eestlast. Olga, üks terrorirünnakutest pääsenud eestlastest rääkis seal samas promenaadil, mis temaga juhtus ning kuidas ta eluga pääses.

Vaata videost:

Olga lisas, et tal oli promenaadile emotsionaalselt väga raske tulla. See päevasel ajal imeilus koht tõi talle värsked mälestused meelde, terrorihirmu, põgenemise oma elu eest. Olga oli üks paljudest turistidest, kes oma puhkuse Nice´s terrorirünnaku tõttu katkestas.

Laupäevaks oli teada, et vigastada oli saanud kolm eestlast, seejärel teatati neljast vigastatust. Esmaspäeva hilisõhtul kinnitas välisministeerium, et terrorirünnakus hukkus kaks eestlast: 21-aastane Rickard ja 51-aastane Tatjana.

Nice´i suurim haigla, Hopital Pasteur oli koht, kuhu toodi suurem osa terrorirünnakutes vigastada saanud inimesi. Video tegemise ajal ei olnud teada, mitu eestlast seal viibis. Ametnikud, kes peredega suhtlesid, palusid tungivalt ajakirjanikel austada nii kannatanute kui ka nende lähedaste privaatsust.

Inimesed olid Nice´i tänavatel avatud ning kes vähegi inglise keelt rääkis, oli nõus rääkima oma emotsioonidest, jagama oma lugu, avaldama toimunu kohta arvamust. Seal samas haigla juures rääkis Nice´is elav Leila traagilise loo, kuidas oli haiglasse tulnud vaatama oma raskes seisus sõbrannat. Sõbranna oli terrorirünnakus kaotanud oma abikaasa ning nende kahest lapsest, 12-aastastest kaksikutest oli üks surnud, teine oli koomas.

Pühapäeval rääkis meiega ka Nice'i lennujaamas lennuohutuse eest vastutav Patrice, kes selgitas terrorirünnakute mõju nii Nice´ile kui ka prantslastele.

Vaata videot:

Pühapäeva õhtul oli linna peatänava üks teepool täis küünlaid ja lilli. Kuivanud vereloikudele olid asetatud küünlad ning lilled, möödakõndivad inimesed langetasid leinaks pea, tegid pilte, nutsid. Vaadates selle taustal uhket kasiinot ja ilusaid palme, oli tegemist suure kontrastiga.

Nice'i terrorirünnaku mälestamine

Esmaspäeval tundus, et linn on taas elule ärganud: kell 12 toimus promenaadi ääres leinaseisak, kus vilistati välja Prantsusmaa peaminister Manuel Valls. Oli muljetavaldav, et inimesed julgesid vaid kolm päeva pärast terrorirünnakuid taas suurele rahvakogunemisele tulla. Tänav ja kogu südalinn oli turvatud: mereäärt valvasid sõdurid, tänavatel oli ohtralt politseinikke, abipolitseinikke, turvatöötajaid. Ringi liikusid ka erariietes politseinikud ning sõdurid. Rahvast oli tänavatele kogunenud kordades rohkem kui kolme päeva jooksul kokku. Poed ja kohvikud olid taas lahti ning tundus, et tavapärane elurütm hakkab Nice´is taastuma.

Rahvas kogunes, et mälestada Nice'i terrorirünnaku ohvreid