1. Kas tavaline inimene võib pilti teha näiteks Toomkirikust või pean kõigilt väljakul olevatelt inimestelt võtma nõusoleku?

Iseenda tarbeks võib alati pildistada-filmida. Kuid kui video plaanitakse ka avalikult internetti üles panna, on lisatingimuseks, et kaamerat peab sel juhul kasutama avalikult ning jätma inimestele võimaluse kaamera vaateväljast ära minna. Sel juhul inimeste nõusolekut vaja ei ole.

2. Kas ma oma sünnipäeval tehtud pilte Facebooki võin panna?

Kui pildil on ainult inimene ise, siis võib ta teha sellega täpselt seda, mida tahab. Kui pildil on ka sõbrad, tuleks olla veendunud, et su sõbrad on pildi Internetti paiskamisega nõus.

3. Läksin naabriga tülli ja salvestasin salaja meie vürtsika sõnavahetuse, kas ma võin selle YouTube'i laadida?

Salvestada oma tarbeks võib mida iganes, kuid Youtube'i laadimine väljub isikliku vajaduse piirest. Seega kui naaber just nõusolekut ei anna, siis salaja filmitut avalikkuses levitada ei ole lubatud.

4. Minu kortermaja ees parkival autol on pidevalt peegel ära murtud, kas ma võin panna maja seina külge kaamera, et näha, kes seda teeb?

Jah, oma tarbeks võib ja kui kaameralt nähtub õigusrikkumine võib selle ka politseile edastada.

5. Kas klassidesse võib panna kaameraid, et tuvastada spikerdajaid?

Ei, koolid võivad paigaldada kaameraid vaid turvalisuse tagamiseks ja klassiruumidesse kaamerate paigaldamine ei ole üldjuhul õigustatav.

6. Kas kool võib klassipildid panna kooli kodulehele?

Jah võib, kui soovijatel on olnud võimalik mitte (sellele) pildile tulla. Inspektsioon soovitab laste turvalisuse eesmärgil laste nimesid pildi juurde mitte panna.

7. Kas kaupluse riietuskabiinis võib olla turvakaamera?

Kabiinis ei ole kaamera lubatud, kuid vara kaitse eesmärki täidab ka kabiini uksele suunatud turvakaamera.

8. Kas ma tohin Tartu maratonil suusatajatest pilti teha?

Jah, Tartu Maraton on avalik üritus ja sellel jäädvustamist ja jäädvustatu avalikustamist võib mõistlikult eeldada.

9. Minu töö juures on turvakaamerad, kas tööandja võib seda kasutada töökohustuste rikkumise tõendamiseks?

Turvakaamera on mõeldud isikute ja vara kaitseks ja seadus ütleb selgelt, et muul eesmärgil salvestisi kasutada pole lubatud.

10. Mind ükskord filmiti tänaval, aga uudistesaade kasutab seda pilti tihti, igasuguste ebameeldivate teemade raames, kas nii võib?

Üldiselt ajakirjandus avalikus kohas filmida võib, kuid konkreetse inimese näitamiseks peab vägagi kaaluma konteksti. Teemasse mitte puutuva inimese näitamine mõne delikaatse teema taustana ei ole õigustatud.

Täismahus juhendiga kaamerate kasutamise kohta saate tutvuda siin!