Samuti puudutab eelnõu juba riigikogu menetluses olevat töötutele makstavaid hüvitisi. Seaduse eelnõu eesmärgiks on tagada töötukassa rahaline stabiilsus, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo. Muudatused hüvitiste skeemides vähendavad koormust töötukassa varadele. Eelnõu järgi saab töö kaotanud inimene töötukassa kaudu esimesel sajal päeval hüvitist 50 protsenti palgast ja edasi 40 protsenti.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul on vajalik lisaks juba riigikogu menetluses olevale töötute hüvitisi puudutavale muudatusele käsitleda ka näiteks öötööd, puhkuste aegumist ning teisi praktikute poolt välja toodud muudatusi. Seetõttu oleks mõistlik, et kõiki töölepinguseadusega seonduvaid muudatusi arutataks ühes paketis.

Töölepingu seaduse muutmine on tingitud mullu 17. detsembril vastu võetud ja 1. juulil 2009. aastal jõustuvast töölepinguseadusest. Eelnõu eesmärgiks on lükata edasi riigieelarve koormust suurendavate sätete jõustumisaeg aastani 2012. Tehnilised muudatused välistavad mitmeti tõlgendamise võimalused ja täpsustavad sätete mõtet.

Tööturuteenuste ja –toetuste seaduse muutmine on tingitud vajadusest parandada tööturukoolituse pakkumist, võimaldades töötutel, kes on suunatud tööturukoolitusele ning kes on vahepeal tööle saanud, osaleda tööturukoolitusel selle lõpuni.