Küsimusele, kas tänane kohtumine andis lootust, et olukord muutub, vastas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Miker, et lootust ei tohi kunagi kaotada.

"Kõik need probleemid, mis on seotud erakondade rahastamisega ühelt poolt ja teiseks Eesti poliitika liiga sumbuurseks muutumisega, kus tegelikult nii väljastpoolt erakondi tulevatel ideedel kui ka uutel ja parlamendist välja jäänud erakondadel on peaaegu võimatu kaasa rääkida, see süsteem tuleb kindlasti korda teha. Ma usun, et siin on ühiskonnas võrdlemisi laialdane konsensus ja ma loodan, et tänane üritus aitab kohale viia ka mõistmise, et seda konsensust on vaja laiendada ka parlamendierakondade sekka," rääkis Mikser.

Kas koalistsioonierakondadel on tahe, seda näitab Mikseri hinnangul aeg. "Üks tänaseid otsuseid on, et edasi tuleb minna võrdlemisi kiiresti ja lahendused, sh seaduste muutmist eeldavad lahendused tuleb vastu võtta nähtavas ajaperspektiivis – loodetavasti enne seda, kui parlament läheb järgmisel suvel suvepausile. Seda näitab läheb õige lähem aeg, kas konstruktiivne tahe on olemas kõigil erakondadel."

Sisulise diskussiooni tekkimise tagab Mikseri lootuste järgi see, et presidendi kantselei ja president ise on lubanud selle protsessi vedada võtta. "Teiseks kindlasti ka see, et nii hartale allakirjutanud kui ka ülejäänud vabakond hoiavad poliitikutel piisavalt survet peal," avaldas Mikser arvamust.

Sotsiaaldemokraatid on Mikseri kinnitusel oma lahendused juba välja pakkunud. "Tulevikus pakume neid kindlasti ka nendel teemadel, kus siiani ei ole konkreetselt suutnud neid formuleerida. See puudutab nii erakondade rahastamist, raha mõju piiramist poliitilise otsustamise üle üldse, aga ka seda, et tuleb avada Eesti poliitikat," selgitas Mikser.

Loomulik lävend on uutel tulijatel niigi kõrge

"Mina ei nõustu nendega, kes ütlevad, et 90ndatel suutsime poliitilise maastiku konsolideerida ja nende regulatsioonide lõdvendamine, mis puudutab uute parteide tulekut näiteks, tooks kaasa refragmenteerumise, kus poliitiline maastik taaskillustub," rääkis Mikser varem kõlanud hirmudest.

"Olemasolevad erakonnad on piisavalt selge ideoloogilise platvormiga, neil on struktuurid, suur liikmeskond. Uutel tulijatel on n-ö loomulik lävend juba niigi kõrge. Ma arvan, et regulatiivseid lävendeid, mis puudutavad valimiskünnist, kautsjoneid, liikmeskonna piirarve – neid võime praeguses olukorras lõdvendada küll."