26. veebruaril teatas Soome rahvusringhääling Yle, et Iisalmi joogasaalis on avastatud koroonakolle. Stuudiot vahemikus 20.-23. veebruar külastanutel paluti endast koheselt koroonaviiruse teavitusliinile märku anda, et viiruse levikut piirata ja võimalikke nakatunuid testida.

MS Studio joogasaali eestlasest omanik keeldus. Selle asemel sõitis ta enda sõnul lapsega maale, kus lubas karantiini pidada. Ta eiras korduvalt Soome terviseameti kutseid testima tulla.

"Laupäeval (27.02 - toim) helistas mulle üks poluvernik mahvalda, kes on saanud oma auahnuses tervisekaitse koroona kõrgemaks pealikuks ja teenib kenasti kannuseid nagu Irja Lutsar. Hakkas terroriseerima mind koheselt testimise asjus, saatsin ta seenele, et olen oma karantiinis ära ja siis lähen," kirjeldab ta Facebooki postituses üht telefonivestlust terviseameti töötajaga.

Eestlanna alavääristav hoiak terviseameti töötaja suhtes pole juhuslik. Ta on korduvalt jaganud sotsiaalmeedias nüüdismeditsiini- ja koroonavastaseid seisukohti ning on vandenõugrupi "Maskide, QR koodide, immuunpasside ja kiipide vaba ning eluterve Eesti" aktiivne liige.

Muuhulgas oli ta kindel, et ei saa koroonapositiivne olla, kuna tarbis vahistamisele eelnevalt terve nädal "profülaktika mõttes" MMS-i. MMS-i nime all tuntakse ohtlikku kloorioksiidil põhinevat lahust, mis kogus alternatiivmeditsiini gruppides aastate eest populaarsust uue "imeravimina".

Pärast mitut luhtunud katset naisterahvast Covid-19 testile kutsuda, teavitas terviseamet eestlasest Ida-Soome politseijaoskonda. 1. märtsil pidas politsei eestlanna tema kodus kinni ning viis Iisalmi haiglasse testimisele. Naise sotsiaalmeedia postituse kohaselt osutus koroonaproov positiivseks.

Enda sõnul keeldus eestlasest ettevõtja testimisele minemast, kuna põeb vere hüübimissüsteemi häiret, mille tulemusel jookseb ta iga väiksemagi verejooksu peale verest tühjaks. Enda arreteerimist kirjeldab ta inimõiguste rikkumise ja jõhkra vägivallatsemisena.

"Nad murdsid mind elutoas diivanile, kaks täismeest kasutasid ühe õblukese naisterahva kallal toorest jõudu. Kodus, mu 11-aastase tütre silmade all! Mind lihtsalt lohistati pollarite autosse ja viidi vägistamisoperatsioonile ehk testi tegemisele.

Sellel ajal, kui mind vägisi testiti, kägistas pollar mind kõrist nii, et ma ei saanud hingata! Hiljem lohistati mind haigla suletusse osakonda, kus kinnitati voodisse rihmadega käed, jalad, keskkeha voodile. Siin ma olen siiamaani!"

Ida-Soome politseijaoskonna ametliku teate kohaselt alustati eestlanna suhtes uurimist politseile vägivaldse vastupanu osutamise eest. Samuti uuritakse teda seoses Soome karantiinireeglite rikkumisega. Teate kohaselt viibib ta hetkel "tervisepersonali hoole all".

Võimaliku koroonaviiruse leviku ennetamiseks on Soome politsei asunud otsima inimesi, kes puutusid eestlannaga kokku vahemikus 19. veebruar kuni 1. märts. Politsei teatega on võimalik tutvuda siin.