Reinsalu sõnul on karistuste karmistamise mõte just retsidiivsuse vähendamine – vähetähtsate ja esmakordsete asjade eest võib karistus minna isegi leebemaks. Näiteks pole Reinsalu sõnul otstarbekas kanda karistusregistrisse kümneid tuhandeid bussijäneseid. Kindlasti aga ei ole Reinsalu sõnul trahvimäärade tõstmise mõte täita riigikassat.

„Avalikkuses on loodud mingi mütoloogiline kuvand inimesest, kellel ei ole helkurit ja kes rändab mööda pimedaid tänavaid ja keda karistatakse kogu aeg 800-eurose rahatrahviga. Ja see ongi see lahendus, kust valitsus saab raha. Valitsus leidis naftat, nüüd saabub rikkus meie õuele ja seda inimest jälitatakse pidevalt. Tal ei ole helkurit ja ta maksab meile kõigile palka. Ma pean kurvastama teid, et niisugust inimest ei ole olemas,“ rääkis minister ja lisas, et pimedas helkurita liikuv inimene pääseb tänapäeval hoiatusega.

Minister rääkis, et seadusemuudatuse jõustumisel tekiks inimesel võimalus maksta trahvi aasta jooksul osamaksete kaupa. Tehes veidi matemaatikat, sai Reinsalu tulemuseks, et alla 200-eurose asja varguse eest tuleks vargal keskmiselt välja käia kuus ühe viinapudeli raha. „On ikka jube küll. Ei saagi seda viinapudelit osta. Ma saan aru sellest sentimentaalsest liigutusest, mis nii mõndagi parlamendiliiget eile haaras,“ ironiseeris minister.

Viinapudelimatemaatikat tegi Reinsalu veel, aga seda vaadake juba videost.