"Kindlasti tuleb möönda seda, et nii suuremahuline eri sõjaväeringkondi ja väeosi haarav sõjahäire Venemaal pingestab olukorda. Eilse NATO kaitseministrite kohtumise ühemõtteline sõnum oli, et Ukraina territoriaalne terviklikkus on keskne väärtus," ütles Reinsalu tänasel valitsuse pressikonverentsil.

Küsimusele, kas NATO on täheldanud ka Vene vägede ümberpaigutamist või liikumist Ukraina suunas, vastas Reinsalu, et seda ta vahetult kommenteerida ei saa. "Kindlasti on erinevad tõlgendused, miks just nüüd leiab aset nii ulatuslik erivägede õppus. See on kindlasti signaali andmine Ukraina juhtkonnale ja lääneriikidele. See võib olla ka jõudemonstratsioon, et Ukraina riigivõim ei asuks kehtestama oma selgemat kontrolli Krimmi regiooni üle," rääkis Reinsalu.

Reinsalu märkis siiski, et hetkel pole alust väita seda, et need õppused tähendaks mingilgi moel ettevalmistust sõjaliseks operatsiooniks, mille eesmärk oleks relvastatud konflikt. "Kuid see lahinghäire pingestab olukorda ja oluline on sündmusi jälgida. Me omame infot, jagame seda liitlastega ja vastupidi," ütles kaitseminister.

Venemaa president Vladimir Putin andis kolmapäeval kaitseministeeriumile korralduse viia läbi Lääne ja Kesksõjaväeringkondade ning mitmete roodude lahinguvalmiduse etteteatamata kompleksne kontroll.

Lääne sõjaväeringkonna vägede koosseisus on hinnanguliselt 150 000 meest ja selle tegevusala ulatub Ukrainast Soomeni.

Krimmi parlamendi ja valitsuse hoone hõivasid aga täna varahommikul relvastatud isikud, kellel puuduvad eraldusmärgid. Vene allikate teatel on tegemist venekeelse elanikkonna omakaitsejõududega. Krimmi endine peaminister Serhi Kunitsõn ütles, et tegu oli suure tõenäosusega professionaalidega. Hõivate esindajad olevat öelnud, et neil ei ole volitusi läbirääkimisi pidada ega nõudmisi esitada.