“Ühelt poolt tema (Urmas Reitelmann — toim) aastatetagused väljaütlemised on väga rängad. Paraku on ta jätkanud samasugust sõnakasutust ja retoorikat ka hiljem. Meedia on tänaseks toonud välja küllalt näiteid ka üsna hiljutisest ajast,” selgitas Kaljulaid.

“Lõpetuseks ka see, et me kohtusime Urmas Reitelmanniga väliskomisjonis selle nädala alguses. Ja tegelikult oleks olnud tal võimalik avalikult väljendada seda, mida ta ütles komisjoni laua taga, et tal on kahju, et ta selliseid väljendeid omal ajal kasutas. Selle asemel tuli ta komisjoni istungilt välja ja nagu paljud meediakanalid on kirjutanud — ei rääkinud just tõtt “Aktuaalses kaameras”,” rääkis Kaljulaid.

“Nii et ma arvan, et antud hetkel Urmas Reitelmann on teinud kõik, et teda ei saaks toetada,” põhjendas Kaljulaid.

Kaljulaidi jaoks oli üllatav keskerakondlase Siret Kotka-Repinski toomine maaelukomisjonist väliskomisjoni, et koalitsiooni hääled ülekaalu saavutaksid. “See näitab seda, kui oluliseks kujunes see küsimus koalitsiooni ja Keskerakonna jaoks. Siret Kotka-Repinski on Keskerakonna fraktsiooni üks aseesimeestest — siin riigikogus väga oluline Keskerakonna poliitik. Ja see, et sedavõrd kõrgel tasemel klaaritakse seda olukorda ja et ikkagi fraktsiooni juhtide hulka kuuluv inimene isiklikult tuli tagama, et Urmas Reitelmanni kandidatuur saaks toetuse, on märgiline, see ei ole juhuslik.”

Küsimusele, kas selline käik võib tähendada kokkulepet mõne muu positsiooni osas, Kaljulaid vastata ei osanud. “Ma kahjuks ei tea vastust, mis on see nipp, mida Helmed kasutavad, et nad viimastel kuudel on saanud Keskerakonnalt enam-vähem kõik, mida nad tahavad.”

Kaljulaid märkis, et üks ENPA delegatsiooni liige ei tähenda Eesti välispoliitikas suurt kriisi, aga väikeriik ei saa lubada eksisamme. “See on järjekordne vastuoluline signaal, mis Eestist tuleb.”

Täna kogunes riigikogu väliskomisjon arutama, kas Euroopa Nõukogu parlamentaarse assamblee (ENPA) delegatsiooni võiks kuuluda EKRE saadik Urmas Reitelmann. Koalitsiooni napi häälteenamusega 7-6 sai EKRE liige rohelise tule.

2015. aasta rändekriisi harjal võttis toona kaitseliidu avalikke suhteid korraldanud Reitelmann sotsiaalmeedias sõna ja teatas, et Euroopasse ei jõua mitte põgenikud, vaid “saast” ja “inimrämps”.

“Eestis parasiteerib 300 000 tibla, kes ei ole siia adapteerunud, kuidas oleks võimalik inimesteks muuta neid miljoneid siiapürgivaid mugavusprussakaid?” küsis praegune riigikogulane tookord Facebookis avaldatud kommentaaris, mida pärast olid sunnitud õiendama nii kaitseliit kui ka valitsusliikmed.