Esialgsetel andmetel protestivad enam kui 15 tehase töötajad, kes ähvardavad tööle mitte naasta, kui valimistulemusi üle ei vaadata. Nende ettevõtete seas on üks Valgevene tähtsamaid tööstusi masinaehitustehas BelAZ, Minski traktoritehas (MTZ) ja ka Grodno Azot, Belmedpreparatõ, Belkard jt.

MTZ töötajad rääkisid kohalikule väljaandele Nasha Niva, et tehase juhtkond üritas mõjutada neid esitama vaid majanduslikke nõudmisi. 23 töötajast koosnev protestikomitee nõuab aga julgeolekujõudude reformimist ja meeleavaldajatega vägivallatsenud korrakaitsjate vallandamist; valitsuse vahetust ning poliitvangide vabastamist.

MTZ juures hüütakse "Elagu Valgevene!":

Grodno Azoti töölised marssimas:


Lukašenko hoiatas streikijaid

ERR kirjutas täna, et president Lukašenko hoiatas reedel avaldatud esinemises streikijaid, et tööseisakud võivad halvasti mõjuda tehaste tööle ning anda eelise välismaistele tootjatele.

President meenutas, et koroonaviiruse pandeemia ajal ei hakanud ta tehaste tööd peatama ega keelanud töötamist, vaid vastupidi - keelas tööliste vallandamise.

Nüüd, kui maailmamajandus hakkab taas elavnema, võivad streigid Valgevenes kahjustada riigi ettevõtete positsioone, hoiatas Lukašenko. "Kui me nüüd peatame tootmise, siis ei käivita me seda enam kunagi uuesti. Mitte kunagi!" ütles ta.

Kui töö peatab riigi väetisetehas, siis võtavad selle koha üle Venemaa ja Kanada tootjad, kui aga traktoritootjad, siis on peagi Valgevene põldudel Saksa, Ameerika ja Vene masinad, hoiatas Lukašenko.

Interfax vahendab, et esimesed tehased alustasid Valgevenes valimistulemuste võltsimise vastu protestimiseks streike juba esmaspäeval, aga neljapäevast muutusid teated streikidest ja protestides ettevõtetes massiliseks.