Lennundusuudiste portaal kirjutas, et Lufthansa transatlantiline lend oli sunnitud teisipäeval Ganderis hädamaandumise tegema, kuna piloodid märkasid kokpitis suitsu. Lennuki pardal oli 345 reisijat ja 18 meeskonnaliiget.

Lufthansa Boeing 747-430 lennuki pardal olid ka ettevõtja ja endine Eesti esiujuja Indrek Sei ja tema vend, Kindlustuse ABC juhatuse liige Erik Sei. Viimane sõnas, et asi oli naljast kaugel, kuid kinnitas, et hädamaandumine oli edukas ja nendega on kõik hästi.

Indrek Sei märkis hädamaandumisest tehtud videot jagades, et lennuk tegi ootamatu vahepeatuse Kanadas. Tema poeg lausus, et temagi oli lennuki pardal, ja nentis, et hädamaandumine oli hirmus.

Indrek Sei ütles Delfile, et reisijatele anti hädamaandumisest teada tund aega enne maandumist (umbes tund aega pärast hädamaandumise otsust – toim.).

Tavapärase maandumisega tema sõnul kindlasti tegu ei olnud, sest ette võeti kõik hädamaandumiseks vajalikud protseduurid. Näiteks pandi valmis kõikide varuväljapääsude uksed, kusjuures Sei pakkus end välja vabatahtlikuna ja oleks pidanud uste avamisel abiks olema, kui neid oleks olnud vaja kasutada. Õnneks polnud seda siiski tarvis.

Sei sõnul oli õhus kindlasti veidi ärevust. „Oli näha, et natukene võib-olla kõrgendatud adrenaliin oli inimestel,“ nentis Sei, kuid kedagi otseselt rahustada polnud tema sõnul siiski vaja. Samas võis rahustamiseks piisata ka sellest, et stjuardessid ise rahulikud olid. „Meie lähedal oli väga sõbralik stjuuardess,“ märkis ta.

Nii oli Sei hinnangul lennuki pardal kõik korralikult organiseeritud ja ka hädamaandumine õnnestus kaptenil väga hästi. „Ta oli ka selles mõttes professionaal, et tuli rahva ette ja rääkis, mis edasi saab. Ta ei olnud kusagil peidus, vaid ta juhtis vägesid, nii nagu peab,“ kiitis Sei.

Pärast maandumist tuli reisijail tund aega oodata, kuni pandi paika, mis ja kuidas edasi saab. „Aga meile öeldi ka ette, et nüüd nad tegelevad sellega ja kui tuleb informatsioon, siis kohe antakse teada. Ja teadaandjaks ei olnud mitte mingisugune suvaline lennujaama töötaja, vaid kapten isiklikult,“ rõhutas Sei.

Seejärel sõitsidki juba bussid ette ja kõik reisijad viidi hotellidesse. „Nii väikeses kohas, nagu me oleme – see oli igal juhul väga hästi tehtud,“ kiitis Sei, et kõigile üldse öömaja õnnestus leida.

Eesti aja järgi kella 13 ajal (kohaliku aja järgi kella poole kaheksa ajal hommikul) olid reisijad jätkuvalt Newfoundlanderi saarel ja suundusid hommikust sööma. „Uus lennuk on võib-olla juba kohal. Meie edasilend planeeriti umbes kella 13 paiku kohaliku aja järgi (kell 18.30 Eesti aja järgi),“ sedastas Sei.

Natuke muudab ootamatu vahepeatus ka Seide plaane, kuid nende muudatustega saadakse Indrek Sei kinnitusel kenasti hakkama.

Hädamaandumise teinud lennu väljumine hilines

Suitsu tekkimise põhjus polnud kohe selge, selle väljaselgitamiseks oli kavas kohale lennutada tehnikud. Märgiline on, et lennu väljumine Frankfurdist hilines teadmata põhjustel tund aega, see väljus eile kell 14.15 (Eesti aja järgi kell 15.15).

Kui lennuk oli viis tundi Ameerika Ühendriikide poole teel olnud, otsustasid piloodid kiiresti 3000 meetri kõrgusele laskuda ja suunduda igaks juhuks Ganderi lennuväljale. Lennuk maandus edukalt kohaliku aja järgi kella 17 ajal (Eesti aja järgi kell 22.30 eile õhtul).

Murelikele lähedastele vastas Lufthansa öötundidel Twitteris, et plaanis on kohale saata teine lennuk, et reisijad sihtkohta jõuaks.