Praegu on kirikutesse masside kutsumine keeltatud, kogudused on saanud hakkama videosildade vahendusel.

"Oleme kirikutes tegutsenud korralduste suhtes lugupidavalt, võiks öelda isegi kuulekalt, ning järginud kõiki kehtestatud nõudeid nakatumise vältimiseks täpselt ja hoolikalt. Sellest tulenevalt on peetud kirikutes ainult vaimulike ja teiste lähimate kaastööliste osavõtuga jumalateenistusi, millest on kogudus osa saanud ainult veebi- või teleülekannete vahendusel.

Olukorras, kus mitmetes eluvaldkondades on hakatud eriolukorra tarvis kehtestatud rangeid reegleid ametlikult leevendama, olen koos teiste Eesti kirikujuhtidega teinud kriisijuhist peaministrile väga konkreetsed ettepanekud, millal võiksime taasalustada koguduse osalusega jumalateenistustega ning võimaldada kristliku usu mõistes näljas viibinud kristlastele armulaua sakramendist osasaamist.

Meie ettepanekutesse on suhtutud lugupidamise ja mõistmisega, kuid selget sõnumit, millal võiks „jumalateenistuste paast“ kirikutes koguduseliikmete jaoks lõppeda, pole me saanud. Peaminister Jüri Ratas selgitas neljapäevasel veebikohtumisel Eesti kirikujuhtidele, et see otsus tehakse koheselt, kui kõik osapooled valitsuses, samuti teadusnõukojas on selle heaks kiitnud. Seega, meile öeldi, et kannatage pisut veel ja lootke, et saate peagi taas kirikusse minna.

Lootus on üks kristlikest voorustest ja seda meil jagub. Arvan siiski, et meil on nüüd aeg kristlastena teha pisut kõvemat häält. Kui eriolukord algas, kuulutasin välja kuus palvepäeva koos kellade helistamise üleskutsega kolmel järjestikusel nädalal kolmapäeviti ja reedeti kell 12 ja kell 15 päeval. Need olid palvekellad, mille helistamisega kaasnesid seal, kus võimalik, konkreetsed piiblilugemised ja palvehetked. Kuna nüüd on äratundmine, et kriisi järjestikuse leevenemise olukorras võiksid kogudused taas koguneda jumalateenistustele, on aeg kelladega selleks märku anda," kirjutas Viilma laupäeval kogudustele.

Talle vastas rahvastikuminister Riina Solman, kes soovitas muu kõrval kaaluda võimalust jumalateenistusi hoopis õues pidada. Solmani hinnangul võiks kirikud avada emadepäevaks.

"On siiski paslik meenutada, et kirikute uksed olid jäetud avatuks silmast silma nõustamisele ning ka väikese grupiga siseringi teenistused on olnud lubatud. Juba veebiülekande korraldamine eeldab väikese korraldustiimi kogunemist. Suured kogudused on tõesti olnud sunnitud uksed kinni hoidma, sest eelpoolnimetatud reeglitest kinni pidamist üle tuhandese liikmeskonnaga koguduses tagada võimalik ei ole, turismigruppe ei olnud võimalik eriti kriisi algusajal meie kirikutest kui kultuuriväärtustest eemal hoida. Kuid ei ole kahtlustki - kui teiste eluvaldkondade puhul näeme piirangute leevendamist, ei saa olla ka usklikud see sihtgrupp, kes peab igaks juhuks piiranguid täitma jääma.

Kirikute ja koguduste puhul tuleb mõista, et enam on olnud oht nakkuse levikuks vanemate inimeste hulgas, kes jumalateenistustel käivad. Lisaks on koguduse eluga seotud väga isiklikud kontaktsed kombetalitused. Suurimat muret tegid ülestõusmispühi puudutavad liturgiad ja armastatud kiriklikud traditsioonid, mis oleksid ilma ära jätmiseta tähendanud paratamatult puhangu tipuaegadel nakkuse massilist levikut. Küsimus oli ja on mastaapides, rahvaarvus ja kriisiolukorda puudutavate nõuete täitmises. Kui koguduse ruum võimaldab täita 2+2 reeglit, saab jumalateenistust, mis ei ole avalik üritus, korraldada ka täna.

Mõelgem veidi ja siinkohal täiesti heatahtlikult - täna on lubatud väikese grupiga vabaõhuüritused ja sportimine, kui täidetakse 2+10 reeglit. Kui vabaõhutegevused on lubatud, peavad seda olema kindlasti ka vabaõhuteenistused. Pisikestel maakogudustel pole nii siseruumis kui väljas jumalateenistuse pidamine üldse mingi probleem: pühapäeval 5-6 inimesega teenistust saab pidada väga hästi. Seega on juba ära lahendatud olukord kahes kolmandikus kogudustes. Keerulisem küsimus jääb endiselt üles suurte linnakogudustega. Kui siseruumidesse mahuks kahemeetriste vahedega kõik soovijad ära, probleemi poleks. Ka siis ei oleks probleemi, kui Jaani kogudus koguneks reegleist kinni pidavalt Vabaduse platsile, Toomkogudus Piiskopi aeda, EKNK Toompea kogudusel oleks kasutada parkimisplats, isegi Oleviste saaks vabaõhuteenistuse pidada näiteks Tornide väljakul, kus mõnikord on noortekoosolekuid korraldatud," soovitas Solman laupäeval.