"Olukord on tõsine, kui nädalateks halvatakse riigikogu töö," rääkis peaministri ülesannetes Keit Pentus-Rosimannus täna valitsuse pressikonverentsil. Tema sõnul on küsimus selles, kas valitsus peaks parlamendile appi minema ja töörahu taastama.

"IRLi mängurus on blokeerimas riigikogu tööd nädalateks, minu isikliku hinnangu järgi tõmbab see alla nii IRLi kui parlamendi autoriteeti," rääkis Pentus-Rosimannus. "Arutame seda olukoda valitsuses laupäeval kui peaminister on ülemkogult naasnud, kas siduda see valitsuse usaldusküsimusega."

Riigikogu asub menetlema eelnõu, mis on seotud nii täiendavate pensionite tulumaksu rakendusega, kui ka uute tõusvate lastetoetuste tarbeks katteallikate leidmisega.

Pentus-Rosimannus meenutas, et kui varasemalt on IRL olnud kriitiline 10-minutiliste vaheaegadega parlamendi töö blokeerimise suhtes, siis nüüd on nad ise seda teed minemas. Tema sõnul puudub IRLi tehtud 1000 ettepanekul rahaline arvestus.

Siseminister Hanno Pevkur lisas, et jutt sellest, et vanemapension kuhugi kaob, on alatu laim. Vanemapension on tema sõnul kavandatud kolmes osas. Kaks kolmandikku põhisisust on tehtud ja see üks kolmandik lükatakse kolm aastat edasi. Viimane osa puudutab neid lapsevanemaid, kes juba on pensionil.

"Kui keegi väidab, et selle edasilükkamine selle nimel, et tänastele lastele maksta kõrgemat lastetoetust või mitte teha tulumaksuvaba miinimumitõusu, on mõistlik samm, siis mina väidan, et see nii pole," rääkis Pevkur. "Meie valisime praegu selle tee, et tõsta lastetoetusi. Kui vaja, siis ma olen valmis parlamendi ees seda veekord selgitama."

IRL soovib tuhande muudatusettepanekuga takistada vanemapensioni edasilükkamist

IRLi riigikogu fraktsioon esitas vanemapensionit edasilükkava eelnõu juurde 1000 muudatusettepanekut, et ära hoida vanemapensioni edasilükkamine ning 226 000 pensionäri petmine.

"Oleme teinud koalitsioonile ettepaneku vanemapensioni edasilükkamist puudutav osa pensioniseaduse eelnõust neljapäevasel rahanduskomisjoni istungil välja võtta. Vastasel juhul oleme valmis jätkama riigikogu maratonistungitega seni, kuni valitsusliit loobub oma plaanist lükata kolm aastat edasi juba seadusena kehtiva pensionilisa maksmine,“ rääkis IRLi fraktsiooni aseesimees Kaia Iva.

"Valitsusliit tahab petta 226 000 pensionäri. Opositsiooni ainus seaduslik viis see ära hoida ning takistada vanemapensioni edasilükkamist on istungi äärmuslik venitamine. Selle eesmärk, erinevalt viimastel aastatel nähtud ööistungitest, ei ole uute täiendavate sadade miljonite eurode kulutamine ega ka riigi maksusüsteemi pea peale keeramine. IRL seisab selle eest, et riik täidaks endale 2012 . aastal võetud lubaduse, mille kulu on juba aegsasti riigi eelarvestrateegiasse planeeritud," ütles Iva.

Iva sõnul on tähelepanuväärne, et valitsus tahab minna pensionide vähendamise teed nüüd, kus riigirahanduslikult selleks põhjust pole.

"Suutsime pensionide vähendamisest hoiduda ka kõige hullema majanduskriisi tingimustes. On arusaamatu, et nüüd, kus majanduse olukord on märksa kindlam, tahab valitsusliit võtta pensionäridelt neile seadusega ette nähtud 86 miljonit eurot," rääkis Iva.

Iva sõnul on selle takistamiseks IRLi fraktsioon valmis kasutama kõiki seadustega lubatud demokraatlikke vahendeid. Selleks esitas IRL vanemapensionit edasilükkava eelnõu juurde 1000 muudatusettepanekut, mille läbihääletamiseks kuluks riigikogu istungitel ligi 200 tundi.