Kaja Kallas tõi oma peamise mõjutajana välja isapoolse vanaema. “Nagu ikka, kui oled väike laps ja oled haige, siis keegi on sinu juures. Minu juures oli minu isapoolne vanaema. Tema oli eestiaegne daam, kes rääkis mulle alati lugusid Eesti ajast. Ma mäletan, et ma olin umbes kaheksa-aastane ja ma ei uskunud neid lugusid, et kuidas on võimalik nautida selliseid vabadusi, nagu tol ajal olid,” meenutas Kallas ja lisas, et vanaema maalis sellest ajast kuldse pildi.

“Ma arvan, et see on mind tegelikult mõjutanud väga palju just selles võtmes, kui oluline see vabadus on. Tema oli sellest põlvkonnast, kellelt vabadus ära võeti, ja mina olen sellest õnnelikust põlvkonnast, kellel ei olnud vabadust, aga seejärel me selle kätte võitsime, et see ei ole iseenesestmõistetav,” selgitas Kallas.

Reformierakonna esinaine tõi enda mõjutajatena välja ka oma ema, isa ja venna.

Jüri Ratast on kõige rohkem mõjutanud tema lastetuba, mis on tugevalt seotud perekondlike traditsioonidega. “Minu vanemad — minu ema ja isa. Ma arvan, et see, mida Kaja ütles, on väga sümpaatne. Kui Kaja mainis oma isa poolt vanaema, siis minu jaoks oli vanavanemate poolt minu emapoolne vanaema, kes mind hoidis ja minuga väga-väga palju aega koos veetis."

Ratas tõi esile ka suguvõsa traditsioonid, mis on teda mõjutanud. Aga ka kooli. "Minu eluteel on seda jalajälge päris tugevasti kujundanud Rahumäe põhikooli ja Nõmme gümnaasiumi õpetajad."

Poliitikas on Ratase eeskujuks olnud president Arnold Rüütel, kuid samuti on oma roll Ratase tipppoliitikuks kujunemise teekonnal olnud ka Edgar Savisaarel. "Kui mina tulin erakonda, oli tema erakonna esimees, kui mina alustasin tööd abilinnapeana, oli tema Tallinna linnapea. Ma ei saa öelda, et tema rolli ei ole siin olnud, aga tänaseks hetkeks on need teed väärtushinnangute mõttes üsna lahku kasvanud. Aga kindlasti tema roll on olnud ja seda ma ei saa eitada," ütles Ratas.

Vaata täispikka debatti: