Helme ütles kolmapäeval toimunud debatil, et kandideerib presidendiks, kuna ta on nõrganärviline. „Ma ei suutnud enam kauem pealt vaadata seda, mis Eestis toimub. Seda, kuidas tekivad „euroopalikud väärtused“, nagu homoabielud, eutanaasia ja nii edasi“ sõnas Helme. „Kõiki suveräänsuse äraandmisi ei saa põhjendada väitega, et muidu meid ei aidata. Kui meid muidu ei aidata, et heidame pikali ja laseme ennast vägistada, siis need ei ole meie sõbrad,“ lausus ta.

Kaljurand vastas sellele, öeldes, et igaühel on õigus on oma arvamusele, kuid „täna on mulle kõlama jäänud see, et teda (Helmet – toim.) vägistatakse, et ta on nõrganärviline ja et Eesti pooldab eutanaasiat. Ja kui inimene räägib selliste mõistetega, siis ta ei räägi täit tõtt.“ „Eesti ei saa olla tugev, kui ta on ära isoleeritud, ja Eesti jaoks on surmarisk, kui Euroopa Liit peaks lõhenema,“ hoiatas Kaljurand.

Helme süüdistas selle peale välisministrit sõnade kontekstist välja rebimises ja nendega opereerimises. „Ma küsisin, kas eutanaasia on euroopalik väärtus, mitte et ma väitleks sel teemal. Kui keegi räägib, et mina pooldan isolatsiooni ja liitlastele selja pööramist, siis see on jällegi kontekstist väljarebimine.“