Peaminister avaldas lootust, et paljud Eesti inimesed leiavad tänavu suvel tee koroonakriisiis küvasti pihta saanud Saaremaale.

„Saaremaa külastamine ning sealsete inimestega kohtumine on minu jaoks erakordselt oluline. Tegu on piirkonnaga, mille elanikud on viiruse puhangut ning sellest põhjustatud tagajärgi kõige valusamalt tunda saanud. Loodan tänastel kohtumistel arutada, millist abi riik saab kriisikahjudega toimetulekuks pakkuda, kui ka seda, kuidas kehtivaid piiranguid leevendada nii, et saareelanike tervist ja elu kaitsvate reeglite järgimine oleks tagatud,“ sõnas peaminister.

Ratas ütles, et nüüd kus Eesti on inimeste ühiste pingutuste toel tervisekriisi ületanud, saame hoolikalt ja ettevaatlikult keskenduda igapäevaelu üles ehitamisele.

„Koroonakriis on ühel või teisel moel mõjutanud kõiki eestimaalasi. Eriti valusalt puudutas see saarlasi, kellest 26 pidid võitluses haigusega jätma oma elu. Kuigi raskused pole veel läbi, on nüüd käes aeg keskenduda tulevikule ning hakata tegelema sotsiaalsete ja majanduslike väljakutsetega,“ sõnas Ratas.

Saarte ettevõtjatele on kriis mõjunud raskelt, seepärast on riigipoolne tugi olukorra normaliseerumiseks äärmiselt oluline. Majandusmeetmete paketiga on saarte turismisektori toetamiseks eraldatud miljon eurot, mikro- ja väikeettevõtetele toetatakse 500 000 euroga, kohalike omavalitsuste tulubaasi toetamiseks on ette nähtud üks miljon ning investeeringuteks kolm miljonit eurot.

„Majanduse taaskäivitamisele saab kaasa aidata iga inimene. Hea ja lihtne viis selleks on sel suvel puhata kodumaal ning tarbida eestimaist toodangut,“ tõi peaminister näiteks.

Ratase sõnul on saareelanikud kogu kriisi vältel üles näidanud suurt kogukonnatunnet. „Tunnustan kõiki osapooli tehtud pingutuste ja tihtilugu ennastsalgava tegutsemise eest. Koostöö riigi, omavalitsuste, inimeste ja ettevõtete vahel on olnud laiapõhjaline ning seda kinnitasid mulle ka kõik tänased kohtumised. Kindlasti saame siit kaasa võtta mitmeid õppetunde, mis aitavad uuteks ootamatusteks paremini valmis olla ning oma inimeste elu ja tervist paremini hoida,“ kinnitas peaminister.

Ta tõi näiteks Muhu omavalitsuse, kelle e-õppe süsteem sai kriisi jooksul nõnda hästi tööle rakendatud, et seda saab ka edaspidi viiruste hooajal koolipere kaitsmiseks kasutada. Arendamist vajaks aga andmete kogumine, sest korduvalt sama info küsimine erinevate riigiasutuste poolt on tekitanud omavalitsustele tarbetut halduskoormust. Ülevaatamist vajavad ka mitmed kriisiplaanid, mis seotud isikukaitsevahendite varumise ning kasutama koolitamisega.

Peaminister Ratas kohtus päeva jooksul Muhu vallavanema Raido Liitmäe ja volikogu esimehe Ain Saaremäeliga, Saaremaa haigla juhatuse liikmete Märt Kõlli ja Edward Laanega, Ettevõtjate Liidu juhatuse esimehe Robert Pajusaare ja Margus Puusti ning vallavanem Madis Kallase, volikogu esimehe Tiiu Aro ning Saare kriisikomisjoni liikmetega.