Ligi tunnistas, et me oleme olnud kahanev rahvas ning selle koha pealt tuleb tõele otsa vaadata. Samas ei peaks seda tema sõnul tegema suure masendusega, kuna rahvaloenduse ajal ilmus hinnanguid, et rahvaarv on vähenenud 150 000 – 200 000 inimese võrra, kuid nii hull asi pole.

Rahvaloenduse esialgsete andmete järgi on Eesti rahvaarv vähenenud 11 aastaga 5,5 protsenti ehk 75 816 inimese võrra. Ligi lisas seejärel, et rahvaarvu vähenemises oleme aga ise süüdi, kuna meil on liiga vähe lapsi. Lahendus ei ole tema sõnul aga lihtsalt lastetoetuste mitmekordistamises.

Ligi ütles ka, et hinnanguliselt jäi loendamata üks protsent rahvastikust ehk 13 000 inimest. ”Kui see tõeks osutuks, saaks (rahvaarvu) töönumbri veel täpsemaks,” sõnas Ligi. Kui loendamata jäi üks protsent, siis on see Ligi teatel iseenesest hea tulemus.

Peaministrit asendanud kaitseminister Urmas Reinsalu rõhutas, et rahva püsimise ja säilimise poliitika peab olema põhiliste valikute keskmes. Eri aastatel läbi viidud uuringute järgi tahetakse tema sõnul keskmiselt 2,3 last, kuid tegelik sündimuskordaja on vaid 1,6. Reinsalu sõnul oleks rahva kestmise poliitikasse vaja täiendavat raha, kuid olulised on ka inimeste eluiga ja võimalus leida Eestis tööd.