Väliskomisjoni esimehe Enn Eesmaa (KE) sõnul otsustati täna nii Vilja Toomasti (RE) kui ka Urmas Reitelmanni ENPA delegatsiooni määramise üle. Toomasti puhul oli otsus konsensuslik, Reitelmanni osas oli vaja aga hääletust.

“Napi häälteenamusega võitsid need, kes toetasid Urmas Reitelmanni kandidatuuri,” sõnas Eesmaa pärast väliskomisjoni istungit.

“Mina hääletasin poolt ja lähtusin sellest, et ma rääkisin Urmas Reitelmanniga ja ta mulle päris kindlasti kinnitas ja taunis oma kunagisi üle võlli lausungeid. Ma olen seda talle otse öelnud, et need olid poliitikule vastuvõetamatud. Ta on sellest teinud oma järeldused ja ta on korduvalt kinnitanud ka mulle neljasilmavestluses, et ta kindlasti jälgib Eesti välispoliitilist kurssi,” rääkis Eesmaa.

Ta märkis, et ENPA delegatsioon ei ole ühemeheshow. “Meil on delegatsioon ja see delegatsioon reeglina — ja ma ei näe põhjust, miks see peaks tulevikus olema teistmoodi — käitub ühtse meeskonnana.”

Küsimusele, mis kaalutlustest Eesmaa Reitelmanni poolt hääletades lähtus, vastas ta, et inimesele tuleb anda uus võimalus ja Reitelmann on talle kinnitanud, et kavatseb käituda koalitsiooni enamuse arvamusest lähtuvalt.

“Kõigepealt juba sellest, et tuleb inimesele anda veel üks võimalus. Ta on oma kahetsuses esitanud. Võib-olla mitte päris selgesti kogu ühiskonna jaoks, aga ma tunnistan ausalt, et ma ei ole tema arenguid väga täpselt jälginud. Mulle piisas sellest, kui ta mulle neljasilmavestluses ütles, et ta kavatseb töötada ja käituda nii, nagu komisjoni ja delegatsiooni enamuse arvamus. Pealegi ta esindab koalitsiooni.”

Reitelmanni kandidaatuur tekitas ennekõike opositsioonis vastuseisu, kuna ta nimetas mõni aasta tagasi venelasi “tibladeks” ja pagulasi “inimrämpsuks”.

Siiani oli komisjonis 12 liiget, neist kuus koalitsioonisaadikud ja kuus opositsiooni kuuluvad. Teisipäeval tegi Keskerakond aga kavala vangerduse, kui fraktsiooni liige Siret Kotka-Repinski teatas lahkumisest maaelukomisjoni liikme kohalt ja asumisest väliskomisjoni liikme kohale. See tähendab, et väliskomisjonis on nüüd 13 liiget ja koalitsiooni ülekaal.

Tänane hääletus läkski 7-6. Veel eile oli kahtleval seisukohal koalitsioonisaadik Mihhail Lotman (Isamaa), kes kinnitas, et tal pole midagi Urmas Reitelmanni kandidatuuri vastu, kuid otsuses, kas hääletada Reitelmanni poolt või vastu, pole ta aga kindel. Tänane hääletus näitab, et ta toetas koalitsioonikaaslast.

Reitelmanni vastu võttis tugevalt sõna ka väliskomisjoni aseesimees, reformierakondlane Marko Mihkelson, keda täna asendas Kalle Laanet.

“Kuigi esmaspäeval tegi komisjon kandidaadile soovituse taanduda avalikult oma rassistliku alatooniga sõnavõttudest, jättis Urmas Reitelmann selle võimaluse kasutamata,” ütles Mihkelson pressiteate vahendusel.

“Eesti välispoliitika senine tugevus ja edukus on põhinenud poliitilisel konsensusel, mida parimal viisil on väjendanud väliskomisjoni alati ühisosa otsiv tegevus. Ka antud küsimuses ei peaks jooksma otsustamine mitte mööda koalitsiooni ja opositsiooni pingiridu, vaid ennekõike peaks otsustavaks saama see, kas meile on vastuvõetav rahvuste vahelist vaenu õhutava sõnakasutuse normaliseerimine või mitte. Eriti veel siis, kui otsustamisel on kandidaadi kinnitamine Eesti esindajaks inimõiguste ja õigusriigi põhimõtete kaitsmisega tegelevas rahvusvahelises parlamentaarses kogus,” rõhutas Mihkelson.

Reitelmann 2015. aastal: Eestis parasiteerib 300 000 tibla

2015. aasta rändekriisi harjal võttis toona kaitseliidu avalikke suhteid korraldanud Reitelmann sotsiaalmeedias sõna ja teatas, et Euroopasse ei jõua mitte põgenikud, vaid “saast” ja “inimrämps”.

“Eestis parasiteerib 300 000 tibla, kes ei ole siia adapteerunud, kuidas oleks võimalik inimesteks muuta neid miljoneid siiapürgivaid mugavusprussakaid?” küsis praegune riigikogulane tookord Facebookis avaldatud kommentaaris, mida pärast olid sunnitud õiendama nii kaitseliit kui ka valitsusliikmed.

Reitelmann on enda sõnul juba 2015. aasta skandaali pärast piisavalt vabandanud. Ta peab silmas venekeelsele “Aktuaalsele kaamerale” skandaali ajal antud intervjuud, kus ta ühest küljest vabandab venelaste ees, ent mainib ka, et tema sõnad olid kontekstist väljarebitud.

Küsimusele, miks ta laiema auditooriumi ees vabandanud ei ole, vastas Reitelmann esmaspäeval “Aktuaalse kaamera” ajakirjanikule: “Aga minu käest ei ole keegi midagi küsinud — Eesti ajakirjandusel ei ole kombeks uurida taustasid, vaid on silt otsaette.”

See väide ei vasta aga tõele. Juba esimeses artiklis, mis Reitelmanni väljaütlemise laiema avalikkuse ette tõi, märkis ajakirjanik, et Reitelmann keeldus ise kommentaarist.

“Kommentaarisooviga Reitelmanni poole pöördudes ja talle postituse sisu täpsustades, ei soovinud Reitelmann teemast rääkida,” seisab artiklis.

Samuti keeldus ta suhtlemast mõni nädal hiljem Eesti Ekspressiga väites järgmist: “Räägime advokaatide ja hagidega, sest mind on nii palju mustatud.”

Kodanikuliikumise esindajad andsid väliskomisjoni esimehele üle pöördumise

Kodanikuliikumise “Jah vabadusele, ei valedele” eestvedajad andsid täna väliskomisjoni esimehele Enn Eesmaale (KE) pöördumise, milles paluvad Urmas Reitelmanni ENPA delegatsiooni mitte valida.

“Palume tungivalt vältida selliste poliitikute kaasamist ENPA Eesti delegatsiooni, kelle väljaütlemised ja käitumine õhutavad vaenu Eestis elavate kogukondade vahel ja õõnestavad Eesti positsiooni rahvusvaheliste partnerite silmis usaldusväärse ja solidaarse liikmesriigina,” leiti pöördumises.

“Vaenuõhutaja premeerimine olulise esindusrolliga legitimeerib sellist käitumist ühiskonnas ja võimendab ning võimaldab vihakõne ja vaenutegude levikut. Samal ajal pisendab see Eesti seisukohtade kaalu organisatsioonis, mille peamine roll on seista inimõiguste kaitse eest, sest ei saa pidada usaldusväärseks poliitiku sõnu, kes on ähvardanud ja mõnitanud vähemusi,” leiavad kodanikuliikumise esindajad.