Sotsiaalminister Hanno Pevkur märkis, et väikelaste kõnnirobot on poole aastaga kenasti käima läinud – praeguseks on läbitud 370 töötundi ja lapsi on kõnnirobotil käinud 52.

Roboti lisaseadme maksumusest valdav osa tuligi talvel soetatud väikelaste kõnnirobotist üle jäänud summast.

„Kuna nõudlus taolise taastusravivõimaluse järgi on ka teismeliste seas äärmiselt suur, on hea meel, et kõnnirobotist üle jäänud summat otsustati selleks sihtotstarbeliselt kasutada," lisas Pevkur.

„Teismelise eas on liikumine ja sotsiaalsed suhted teatavasti äärmiselt olulised. Seda rõõmustavam on, et tänasest saab lastehaigla selles vanusegrupis noortele pakkuda efektiivsemat taastusravivõimalust, mille tulemused annavad loodetavasti nii mõnegi noore elule uue hingamise,“ sõnas Tallinna Lastehaigla Toetusfondi patroon Evelin Ilves. „Kõnnirobot oli siin majas väga oodatud seade, mille abi õige kõnnimustri omandamisel vajaks täna umbes 800 last ja noort.“

„Kõnnirobot Lokomat aitab närvisüsteemi defekti tõttu kahjustunud noorte kõnnimustrit arendada või taastada tunduvalt kiiremini ja efektiivsemalt, kui seda hariliku füsioteraapiaga oleks võimalik saavutada,“ selgitas Tallinna Lastehaigla juht Mall-Anne Riikjärv.

Tema sõnul saab kindlaid järeldusi ravis teha alles peale seda, kui laps on robotil kõndinud 50 000 sammu. Täna on läbitud keskmiselt 5000 sammu, mistõttu on tulemuste saamiseks veel sõna otseses mõttes pikk maa käia.

„Kõnnirobot on toetusfondi ajaloos suurim ja olulisim projekt,“ rääkis Tallinna Lastehaigla Toetusfondi juhataja Inna Kramer ja tänas kõiki osapooli, kes aitasid kaasa selle teoks saamisel – „Elisabeti“ projekti algatanud perekondi, Šveitsi riiki, sotsiaalministeeriumit, Eesti Liikumispuudega Laste Liidu ja Tallinna Lastehaigla Toetusfondi annetajaid, Aadu Luukase Sihtasutust ja telesaate „Tantsud tähtedega“ publikut.

Tänavu jaanuaris saabus Tallinna Lastehaiglasse väikelaste kõnnirobot, mille muretsemiseks koguti annetuste toel kokku 350 000 eurot.

Tegemist on seni Eesti suurima eraalgatusliku heategevusprojektiga. Summast 280 000 eurot kulus kõnnirobotile ning ülejäänud eest muretseti kõnniortoos teismelistele, mida on võimalik kohandada juba olemasoleva kõnniroboti juurde.