Kell 16 alanud läbirääkimisi peeti Maidla mõisa vanas lasteaiahoones. Kokku osales seal kuus inimest — nii kooli esindajad kui ka vallavõim.

Pärast enam kui tund kestnud arutelu sõnati ajakirjanikele, et osapooled jõudsid kokkuleppele, mis võib viia koolirahu taastamiseni. Lüganuse vallavanem Viktor Rauam lubas homme võtta ühendust usalduse kaotamise tõttu ametist vabastatud Kiviõli 1. Keskkooli endise direktori Heidi Uustaluga ja teha talle ettepanek jätkata kuni õppeaasta lõpuni direktori kohusetäitjana.

Õpetajad võtavad tagasi 13. jaanauriks tehtud streigiteate, kui Heidi Uustalu annab nõusoleku direktori kohusetäitjana õppeaasta lõpuni jätkata või teatab, et ta ei soovi Kiviõli 1. Keskkooli direktori kohusetäitjana jätkata.

Uustalu sõnas kella 18.30 paiku Delfile, et ta ei hakka oma võimaliku naasmise üle enne spekuleerima, kui ettepanek on reaalselt tehtud. "Kuna kogu selle kuu jooksul pole absoluutselt keegi valla poolt minuga mingisugustel teemadel rääkinud, siis ma tahan seda kuulda ja näha, siis alles hakkan midagi arvama," ütles ta.

Koolipere eestkõneleja Mariliis Randmer lausus koosoleku järel: “Tulime siia läbirääkimistele n-ö kompromisslahendusega, milleks oleks Heidi Uustalu tagasitoomine kohusetäitja rollis õppeaasta lõpuni. Vallavanem oli kõikide meie põhjenduste ja selgitustega, miks see vajalik on, päri ja oleme täna jõudnud sellisele kokkuleppele, et homme võtab vallavanem Heidi Uustaluga ühendust."

Ta märkis, et kui Uustalu ei ole nõus kohtuma, siis annab ta juba eos selge sõnumi, et koostööd vallaga ei sünni. See on ka kooliperele signaaliks, et esmaspäevasel streigil direktori ametisse tagasi seadmise toetamiseks ei ole mõtet. Teine võimalus on Randmeri sõnul see, et Uustalu on nõus vallavanemaga kohtuma ja direktori kohusetäitjana jätkama. “Kui on selgelt kokku lepitud kohtumise aeg ja meile on see info edastatud, siis esmaspäevast sreiki ei toimu,” kinnitas Randmer.

“Tõepoolest, sellise kompromissettepanekuga õpetajate poole esindus siia laua taha tuli. Mul on hea meel tõdeda, et me oleme liikunud sammu lähemale võimalikule lahendusele,” sõnas Rauam ja lisas, et ei saa praegu anda tagaselja mingeid lubadusi direktori osas, kellega ta veel ise kohtunud ei ole.

“Homse päeva jooksul saab see kohtumine kokku lepitud ja ma usun, et me ka kohtume ja arutame neid võimalusi, mismoodi on võimalik edasi minna. Või, teine alternatiiv, võib-olla inimene ütleb, et ta ei leia neid puutepunkte, kuidas üldse saaks edasi minna. Ka see on lahendus,” lausus Rauam.

Kui Uustalu nõustub direktori kohusetäitjana jätkama, tühistab vallavalitsus 15. jaanuariks määratud konkursi Kiviõli 1. keskkooli direktori ametikohale.

Kui Uustalu ei nõustu kohusetäitjana jätkama, tuleb Randmeri sõnul otsida uus lahendus. Vallavanema sõnul pole siis mõtet uue direktori konkurssi tühistada ja leida tuleb uus direktor.

Randmeri kinnitusel on koolipere valmis nõustuma sellega, et Uustalu järgmisest kooliaastast enam direktoriametis ei jätka. Vähemalt käesoleva kooliaasta lõpuni soovitakse Uustalu ametisse jäämist seetõttu, et eksdirektor saaks ellu viia oma planeeritud tegevused ja projektid. "Kui tuleb uue õppeaasta planeerimine, siis peaks seal juures olema ka direktor, sest uue inimese sisseelamine organisatsiooni võtab tohutult palju aega," märkis ta.

Kiviõli 1. keskkooli direktori ametist vabastamine

Uustalu vabastati ametist, sest kaotas vallavalitsuse hinnangul usalduse, kui kasutas vallavõimu väitel korduvalt oma ametiseisundit erakondlikuks propagandaks koolimajas.

Kiviõli 1. keskkooli õpetajad saatsid eelmise aasta lõpus Lüganuse vallavalitsusele kirja, milles teatasid, et kui usalduse kaotamise tõttu ametist vabastatud direktorit Heidi Uustalu ametisse ei ennistata, alustatakse 13. jaanuaril streiki, mis kestab kuni nõudmise täitmiseni.

Juhul, kui õpetajad tulevast nädalast tähtajatule streigile läheks, tuleks õppetöö korraldada vallal.

Lüganuse vallavalitsus kutsus aga Kiviõli 1. keskkooli õpetajaid loobuma 13. jaanuariks kavandatud streigist. Vallavõimu hinnangul puudub streigil seaduslik alus ning kavandamisel ei järgita õigusaktides sätestatut.