Kaljulaid alustas oma sõnavõttu sellega, et ta ei ole päris nõus väidetega, nagu oleks seda visiiti proovitud kuidagi varjata.

Ta selgitas, et visiidi nö eellugu sai alguse mullu novembris Pariisis toimunud üritusel, kus ta vahetas Venemaa riigipea Vladimir Putiniga paar lauset. Kaljulaid oli enda sõnul tuletanud Putinile meelde, et Eesti ja Venemaa on siiski naabrid, kes peaks rääkima ka siis, kui parasjagu just kõige paremini läbi ei saada.

"Mulle tundus, et president Putin nõustus selle mõttega," lisas Kaljulaid.

Sealt edasi tuli juba Moskvas uue saatkonna avamise küsimus ning siis tekkis loomulikult lauda küsimus, et kas riigipead peaksid kohtuma.

President Kaljulaid rõhutas, et Venemaa puhul on tegemist naabriga, kellega ei ole meil olnud 10 aastat selgeid kontakte ja sellel on loomulikult oma teatavad põhjused. Küll aga lisas riigipea, et oluline on nendest küsimustest, olgu nad nii ebamugavad kui tahes, rääkida.

"Oluline on seista EL-i liikmesriigina nende riikide kõrval, kes selliseid ebamugavaid teemasid tõstatavad," ütles Kaljulaid viidates siinkohal näiteks Soome presidendile Sauli Niinistöle.

Peamine sõnum, millega Moskvasse minnakse, on Kaljulaidi sõnul see, et erimeelsustest hoolimata oleme valmis suhtlema.

Kuigi kohtumise teemadering kinnitatakse tõenäoliselt alles järgmisel nädalala, siis ilmselt räägitakse Kaljulaidi sõnutsi näiteks riikidevahelisest koostööprogrammist ja ka geopoliitilisest olukorrast. Samuti lubas Kaljulaid tõstatada ka tundlikke teemasid, mida tavaliselt teisedki Euroopa Liidu liikmesriikide juhid tõstatanud on.

Kaljulaid mainis ka seda, et justkui oleks ette heidetud, et visiidist pole avalikkusele piisavalt teada antud, ent see ei ole presidendi sõnul tõsi, sest kantselei on teemat läbipaistvalt kajastanud.

Kaljulaid kinnitas ka seda, et Putiniga kohtumiseks on peetud tihedalt nõu ka välisministeeriumiga ning välisekspertidega käib kohtumise sisu üle arutelu ka praegu.

Kui Kaljulaidilt küsiti, et miks just praegusel hetkel on vaja seda kohtumist ja kas ta ei karda sealt kaotajana naasmist, siis rõhutas riigipea, et mingeid kiireloomulisi tagamõtteid kohtumisel küll pole.

"Ma ei mõtle võitmise ja kaotamise keeles, kui suhtlen teiste riigipeadega," lisas Kaljulaid. Samuti lisas ta, et ta ei arva, et teda ei võeta Moskvas võrdse partnerina.

Eelmisel nädalal sai avalikkusele teada, et Kaljulaid on 18. aprillil töövisiidil Moskvas, kus ta avab renoveeritud ajaloolise Eesti saatkonnahoone. Selle nädalal algul kirjutas uudisteagentuuri TASS, et Kaljulaid on Putiniga kohtumist palunud. Infot kinnitas presidendi kantselei.

Kremli pressiesindaja kinnitas avalikkusele, et Putin nõustub Eesti riigipeaga kohtuma.