Kultuurikatla kõrval asuv Eesti kaasaegse kunsti muuseum (EKKM) on silmitsi ohuga seni sümboolse summa eest renditud ruumidest ilma jääda. Linna esitatud uue detailplaneeringu järgi võiks tulevikus praeguse kultuurikilomeetri ääres kõrguda hoopis maa-aluse parklaga viiekordne büroohoone.

Täna pärastlõunal toimus Põhja-Tallinna linnaosavalitsuses detailplaneeringu avalik arutelu – seejuures ei mahtunud kõik huvilised sissegi ning saalis tuli rohkem kui kahetunnist vaidlust pidada püstijalu. Toolide laialijagamiseks polnud lihtsalt ruumi.

EKKM-i juht Anders Härm märkis, et kõige põhimõttelisem muutus on see, et jooniste järgi saab Põhja pst 35 kinnistu tulevikus olla üleni ärimaa, ilma ühiskondliku funktsioonita.

EKKM on aga 2007. aastast omal jõul tegutsev mittetulundusühing, millel selge nägemus, kuidas kinnistut avalikes huvides edasi kasutada. „Oleme tutvustanud sihtasutusele Tallinna Kultuurikatel oma arenguideid – mismoodi me tahaksime seda ala kasutada,” rääkis Härm. „Kultuurikatla juhatus on tegelikult väga hästi kursis, et EKKM-il on positsioonil viis [joonistel on nii markeeritud Põhja pst 35 krunt] omad huvid ja ta tahab nende huvide eest seista.”

EKKM-i valduses on praegu 446 ruutmeetrit, plaanitav juurdeehitus tähendaks muu hulgas 270-ruutmeetrist uut näitusesaali. „Meil on plaan, kuidas kaasata nii avalikku kui ka eraraha, et seda välja ehitada.”
Arutelul osalenud Kalamaja elanikud nentisid, et Kultuurikatel, mis pidanuks valmima juba 2011. aastal, pole täitnud oma ülesandeid, küll aga on kultuurielu arendanud EKKM.

Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd ütles, et Kultuurikatla ümbruse uue planeeringuga pole palju muudetud – lubatud hoone maht on sama ja see, et äri- ja ühiskondliku maa osakaal pole protsendi täpsusega kindlaks määratud, võimaldab kinnistut vabamalt kasutada.

Vaata videot!