"Narvast umbes 200 km kaugusele piki Venemaa-poolset Peipsi kallast lõuna suunas, Lämmijärve idapoolsele kaldale, jääb kohake nimega Samolva. Kusagil seal toimus 770 aastat tagasi siiani ajaloolaste seas vaidluse all olev Jäälahing," kirjeldas lahingumängu pildistanud Delfi fotograaf Andres Putting.

"Täna oli seal rahvapidu, kus Peipsi idakaldal kogunes tuhatkond inimest. Kes maksis 500 rubla (12 eurot), sai istuda tribüünil ja jälgida ajaloolise lahingu taaslavastamist.

Umbkaudu sadakond raudset rüütlit andsid üksteisele mõõkade ja tapperite vihisedes kolki. Rahvas elas kaasa ja kõigil oli lõbus. Kindlasti lõbusam kui sajad aastad tagasi, kui võitlus käis elu ja surma peale.
Näha sai kergeid vigastusi, aga ei midagi hullu." 

Jäälahing oli 5. aprillil 1242. aastal Eestimaad ja Venemaad eraldava Peipsi järve jääl Varesekivi lähedal Lämmijärve idakalda juures toimunud relvakonflikt Tartu piiskopkonna, Liivi ordu ja Aleksandr Nevski juhtimisel Novgorodi vabariigi ja A. Nevski Suzdali vürstiriigide sõjaüksuste vahel. Sellest lahingust sõltus väidetavalt ida-lääne piiri paikapanek ja see on siiani vaidlusaluseks teemaks.