Valitsus andis keskpäeval ülevaate koroonaviiruse olukorrast Eestis.

Pressikonverentsil osalesid peaminister Jüri Ratas, siseminister Alar Laneman, välisminister Urmas Reinsalu ja sotsiaalminister Tanel Kiik.

Vaktsineerimine võib maksma minna üle 40 miljoni euro

Sotsiaalminister Tanel Kiige sõnul mõjuvad pentsikuna ettepanekud sellest, et Eesti hakkaks Euroopa Liidust eraldiseisvalt kahepoolseid lepinguid vaktsiinitootjatega sõlmima. Kiik viitas, et võrreldes teiste riikide rahvaarvuga on Eesti oma nii väike, et vaktsiinitootjatel pole põhjust meid eelistada ning meie võimalus vaktsiini saada on ikkagi Euroopa Liidu osana.

“Hetkel käib töö selle nimel, et kõikides [Euroopa Liidu] riikides oleks võimalus ja võimekus alustada vaktsineerimisega 27. detsembril. Loomulikult sõltub see sellest, kas saadakse Euroopa ravimiametilt positiivne hinnang, komisjonilt müügiluba. Kas need tarned üldse jõuavad vastavalt tootjatega tehtud kokkulepetele,” sõnas Kiik. “Aga meie taha midagi ei jää.”

Kiik tõdes, et enne vaktsineerimist tuleb tutvuda erinevate komisjoni dokumentidega, mis ütlevad, kas vaktsiin ikka sobib konkreetsele sihtrühmale.

Vaktsineerimist alustatakse tervishoiutöötajatest. “Tõenäoliselt esimesed kogused ei tule nii suured, et neid oleks võimalik laiemalt ka teistele riskirühmadele jagada,” ütles Kiik. Seejärel liigutaks hooldekodudesse.

Pressikonverentsil räägiti ka sellest, kui palju vaktsineerimine maksma läheb. Tanel Kiik ütles, et kui riik ostab välja kõik vaktsiinid, mis praegu riigil teoreetiliselt lepingutega olemas on, maksaks see 33,5 miljonit eurot. Vaktsineerimisega seotud kulutused - vahendid, logistika, töötajad - lähevad maksma umbes 8,5 miljonit eurot. Kokku seega 42 miljonit eurot.

Osa rahast tuleb eelarvest, osa Euroopa Liidu REACT jõuvahenditest ja osa ka valitsuse reservist.

Ida-Virumaa ettevõtjad saavad toimetulekutoetust

Sotsiaalminister Tanel Kiik rõhutas pressikonverentsil, et Ida-Virumaal pole probleem mitte selles, et poleks voodikohti või hingamisaparaate, vaid selles, et pole tervishoiutöötajaid. Tema sõnul poleks praegu mõtet panna Narva või Ida-Viru haigla kõrvale püsti välihaiglat, nagu kevadel Saaremaal tehti.

“Narva haiglas on praegu 60 COVID-19 voodikohta, millest 31 on täidetud,” ütles Kiik. “Teoreetiliselt oleks võimekust juurde luua veel 20 kohta, aga selleks on juurde vaja personali”.

Peaminister Jüri Ratas ütles pressikonverentsil, et täna kinnitatakse valitsuskabinetis ära Ida-Viru toetusmeetmed. “Nii täiskasvanute huviharidus, huvitegevus, nii laste huviharidus, huvitegevus. Nii sporditegevus,” loetles peaminister.