Terviseameti peadirektori asetäitja tervisekaitse alal Mari-Anne Härma rõhutas, et distantsi hoida on vajalik. "Saame öelda, et kolmandik ägedatest respiratoorsetest haigetest on koroonapositiivsed," nentis ta. Härma lisas, et koroonaviiruse proovi saab anda igal päeval. Kui oma perearst kättesaadav pole, tuleb helistada perearsti abitelefonile 1220 ja sealt kaudu saatekiri saada.

Ühtlasi otsitakse 50 lisatöötajat haiglatesse appi, sest üle 100 meditsiinitöötaja on haigestunud. "Haiglates ruumi on, aga mure on personaliga," selgitas ta. Ida-Virumaal on juba haiglad suure surve all. Kui nakatumine ei pidurdu, siis võib erakorraline meditsiin samuti olla säärase surve all, et vajalik abi ei saabu piisavalt kiiresti.

Kuigi haigestumise kasv pidurdub, ei ole olukord siiski stabiliseerunud ega nakatumine vähenema hakanud.

Ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp kõneles, et arenduses on ligi 200 vaktsiinikandidaati. "Kliinilistes uuringutes on ligi 60, viimase faasi uuringutes on 13 vaktsiini. Meie jälgime praegu erilise tähelepanuga kahe vaktsiini tulekut. Need on vaktsiinid Modernalt ja Pfizerilt," ütles ta.

"Kui kõik läheb hästi, saame teada Pfizeri teadusliku hinnangu 29. detsembril ja Moderna oma 12. jaanuaril. Kui hinnang on positiivne, esitab Euroopa ravimiamet info Euroopa Komisjonile, kes üliväga kiiresti väljastab müügiloa. Kui otsus on negatiivne, siis keelduva otsuse annab ka komisjon," lisas Raudsepp. Selle üle muretsema ei pea, et Eesti jääks vaktsiinidoosidest ilma, sest UK alustas juba vaktsineerimist. Euroopa Liidul olevat kindlad eellepingud olemas.

Sotsiaalminister Tanel Kiik rõhutas, et jõule ja aastavahetust tuleb tänavu teisiti tähistada, et mitte nakkust veel levitada.