Peaminister Ratas kõneles pressikonverentsil, et dokumentaalfilm Estoniast tuvustab kaadreid, mis näitavad märkimisväärset vigastust laeva paremas pardas. "Need on uued, märkimisväärsed vigastused, millest varem pole räägitud, kõikidele neile miks-küsimustele tuleb anda selge vastus," sõnas Ratas. Ta lisas, et tõde peab tulema päevavalgele ning sel põhjusel viiakse läbi uus tehniline uurimine. "Uurimine peab hõlmama veealuseid vaatlusi," kinnitas ta.

Välisminister Reinsalu selgitas, et uurimisel plaanitakse järgida hauarahu kokkulepet. "See tähendab, et veealused vaatlused viiakse läbi lugupidamise ja austusega hukkunute põrmude ja hauarahu põhimõtete suhtes," ütles ta. Ekspeditsiooni juhtiriigiks on Eesti. "Toetume 1997. aasta aruande lõppjäreldustele. Uus tehniline uurimine peab andma tõe, mis on need tegelikud asjaolud, mis kajastuvad vastses dokfilmis. See tehniline uurimine ei tähenda, et 1997. aasta raport oleks kuidagi tühistunud," rääkis minister.

Dokumentaalifilmi tegijad olid välisministri nõuniku Mart Luigega võtnud ühendust märtsis, kaks päeva enne eriolukorda. Koroonakriisi tõttu lükkus veealuste kaadrite vaatamine edasi. Dokumentaalfilmi meeskonna üks tingimus kaadrite näitamiseks oli luba vaatajate reaktsioone filmida.

Luik oli andnud kaadritest ülevaate Rattale ning Reinsalule, tehnilised eksperdid pidasid augu tekkimist välise surve süüks. Esimese teooria kohaselt tekkis auk jõu poolt, mis liikus väljast sisse. Auk polnud ekspertide hinnangul varem näha, sest laev oli varem vigastuse küljel pikali.
Pole selge, kui kalliks uurimine läheb.

Täna õhtul esilinastuva uue dokfilmi läbiv telg on väide, et laeva uppumisele aitas kaasa alust väljastpoolt tabanud seni tuvastamata objekt, mis rebis laevakeresse augu - neli meetrit kõrge ja 1,2 meetrit laia.

Aftonbladeti teatel toetavad lehe avaldatud fotod teooriat, mida võimud on varem pidevalt tõrjunud: et laevakeres oli auk, mis viis kiire uppumiseni, et seletus ei ole ainult vöörivisiiri laeva küljest lahti tulemine.

Eesti, soome ja Rootsi välisministrid teatasid ühisavalduses, et väiteid tuleb kontrollida kindlasti ja põhjalikult, samas pidades silmas riikidevahelist Estonia ohvrite hauarahulepingut.