Reformierakonna juhi ja tulevase peaministri Kaja Kallase sõnul räägiti täna pikalt korruptsioonivastasest võitlusest ning vaadati üle GRECO (Euroopa Nõukogu korruptsioonivastane järelevalveorgan)ja Korruptsioonivaba Eesti soovitused selles küsimuses.

"Töötame välja huvide konflikti vältimise juhised ministritele," ütles Kallas. "Tuleme välja seaduseelnõuga, mis sätestab ka poliitilistele nõunikele majanduslike huvide deklareerimise kohustuse."

Samuti lepiti kokku, et erakondade riikliku rahastamise komisjoni õigusi tuleks laiendada. Näiteks sedasi, et komisjon saaks vaadata nii erakondade tulu- kui ka kuluridasid.

Juttu tuli ka poliitiliste-ideoloogiliste MTÜde rahastamisest, mille toetamist ja aruandeid tuleks muuta läbipaistvamaks. "Et kust nende raha tuleb, sest kui nad poliitilisi protsesse väga selgelt mõjutavad, siis peaks see olema samamoodi avalik nagu ka erakondade rahastamine," ütles Kallas.

Uus koalitsioon plaanib luua koosloome keskkonna, kus inimene saab jälgida, kus kohast mingisugune eelnõu tulnud on, kes ja milliseid muudatusettepanekuid sinna esitanud on - seda kõike mitte ainult riigikogu, vaid juba ministeeriumi tasandil. See aitaks näidata ka lobistide tegevust.

Keskmine pension tulumaksuvabaks

"Otsustasime, et teisest pensionisambast vabanevat raha kasutame pensionivahendite puudujäägi katteks, keskmise pensioni tulumaksuvabastuseks ja täiendavaks pensionitõusuks," ütles Kallas. "Keskmine pension muutub tulumkasuvabaks selliselt nii töötavatele kui vanaduspõlve pidavatele pensionäridele."

"Palusime rahandusministeeriumil teha arvutusi, kas on mõistlik teise pensionisamba maksed taastada, sest laen on odavam, kui maksta seda tootlust pikas perspektiivis kinni, aga rahandusministeerium tuleb siis oma numbritega tagasi," lisas ta.

Ajakirjanike küsimuste peale, mida räägiti lobistide tegevuse ja katuserahade jagamise teemal, ütlesid koalitsioonikõneluste läbirääkijad Kaja Kallas ja Mailis Reps, et teemasid küll arutati, kuid konkreetseid otsuseid ei langetatud.