Koroona, koroona, koroona.

Esile on kerkinud kaks äärmust.

On olemas skeptik, kes käib kuulutamas, et kõik viirusega seotu on asjatu paanikakülvamine. Ja on olemas prepper, kes punnib maailmalõppu oodates kõik salapaigad toitu-esmaabikaupa täis ning valmistub end olukorra eskaleerudes ära isoleerima. No ja siis tulevad kõik ülejäänud, kes ostavad maske ja desinfitseerimisvahendeid, üritades avalikus ruumis köhivate inimestega paarimeetrist vahet hoida ja hingamisteid oletatavate nakkuspiiskade eest peita.

Kuhu langevad nood inimesed, kes tänasel varahommikul, suusad näpus, otsustasid võtta ette teekonna Põhja-Itaaliasse, Euroopa suurimasse koroonaviiruse koldesse?

"Kui teaks, küll oleks hea" - kultuspala "Mis värvi on armastus?" lüüriline reake sobiks kirjeldama Delfi reporteri esialgseid katseid sellele küsimusele vastust saada.

Napisõnalisus ja segased signaalid

Olukord oli pehmelt öeldes veider. Ärevad naeratused, ebamäärased vastused, kõnnakud teise suunda.

Oli kena hommikutund. Tallinna lennujaamast kell kaheksa väljuma pidanud Bergamo lend oli tunni võrra edasi nihkunud. Pagasit registreerivad reisilised hakkasid värava number 2 taha kogunema umbes peale seitset. Pooled võtsid end käbedalt ritta, saamaks asjaga kiiresti ühele poole. Ent üks (umbkaudu kümnepealine) seltskond seisis oma kodinatega eemal, arutades miskit omakeskis.

Lähenesin.

"Tere, olen Delfist. Sooviks teada, kas te olete täna Bergamosse lendamas?"

Järgnev olukord oli pehmelt öeldes veider. Ärevad naeratused, ebamäärased vastused, kõnnakud teise suunda.

"Ise ka veel ei tea, kas ja kuhu minek," sõnas mõne hetke möödudes üks blond naine müstiliselt, seistes suure kohvri kõrval, pilk aatriumis ringi ekslemas. Rohkem temalt vastuseid ei tulnud.

Kordasin küsimust.

"A mis see sinu asi on," purtsatas seepeale üks pikem mees ülbelt-pahaselt. Ka tema ei tahtnud avaldada, kas seltskonna kompass näitab Bergamo lennujaama suunas või mitte.

"Mägedes käiaksegi end ravimas!"

Üks härrasmees tollest kambast oli aga väheke avatuma maneeriga: pika pärimise ja keerutamise peale tõdes ta, et nii tal kui seltsilistel on tõepoolest minek Põhja-Itaaliasse. Mees märkis, et tolle seltskonnaga on varemgi reisul käidud ning käesolev puhkuseplaan olla valmis vorbitud juba pea pool aastat tagasi.

Härra jutust kerkis esile üks huvitav mõttekõlks: mägedes peakski kõiksuguste haiguste suhtes ohutum olema.

Suurt hirmu viiruse ees tal polnud: "Kui asi oleks nii tõsine, oleks piirkond kinni pandud ja reisid ära tühistatud." Küll aga on ta ette arvestanud, et peale reisi tuleb tal kaks nädalat koduseinte vahel veeta - tema sõnul saavad isikud tolles seltskonnas seda enesele lubada, olles enamjaolt iseendile tööandjaks.

Härra jutust kerkis esile üks huvitav mõttekõlks: mägedes peakski kõiksuguste haiguste suhtes ohutum olema. "Seal see UV-kiirgus ju tapab haiguseid," märkis mees, lisades, et Himaalajas näiteks käivat inimesed juba pikki aastaid end haigustest puhastamas. "Mägedes käiaksegi end ravimas!"

Vandenõuteooria?

Edasised katsed reisilistega juttu teha kippusid luhta minema. Tundus, et meediat kardetakse tolles pagasijärjekorras rohkem kui maailmas paanikat külvavat viirust ennast.

Tekib hoopis küsimus: kust see konkreetne nakkus tuli? Kas ikka tuli Wuhanist ja eksootilisest toidust? See võib olla vandenõu. Inimesed ei ole toredad.

Lõpuks soostus üks teisest, väiksemast seltskonnast pärinev härras enne lennukile suundumist Delfiga oma mõtteid jagama. Tema ütles, et näeb kogu viirust ümbritsevat temaatikat "paanika tekitamise ja segaduse külvamisena" - inimesed võivad ju haigestuda ja surra ükstapuha, mis nakkustesse, mis nüüd selles koroonaviiruses erilist on?

"Mida ma pean kartma? Kui saan surma, siis see on saatusest," sõnas mees resoluutselt. "Me saame nakkuseid iga päev. Tekib hoopis küsimus, et kust see konkreetne nakkus tuli. Kas ikka tuli Wuhanist ja eksootilisest toidust? See võib olla vandenõu. Inimesed ei ole toredad. Me elame ühiskonnas, mis pole tore. Usun, et on olemas võimalus, et see on kunstlikult tekitatud. See on katse, jälle mingisugune katse."

Kõhklevad pigem vanad ja nõrgad.

Küsimusele, kas ja mis meetmeid kavatseb ta rakendada reisil enda tervise tagamiseks, vastas ta kindlameelselt: "Põrandaid ei laku. Kahtlaste inimeste seltskonda ei roni. Mida siin karta, astun siin tänavale ja minust sõidab takso üle - šanss surma saada on samasugune."

Ka tema märkis, et on arvestanud kahenädalase kodus püsimise perioodiga, mis järgneb reisilt naasmisele - kuna annab iseendale tööd, saab seda teha kergema südamega kui mõned teised, kes peaksid sellist situatsiooni lahkama kooskõlas tööandjaga.

Reis sai tal graafikusse seatud juba pikemat aega tagasi, seda veel koos sõpradega. Mees märkis, et Põhja-Itaalia koroonakoldeks kujunemine ei tekitanud reisiseltskonnas kordagi kõhklusi ega kahtlusi. "Kõhklevad pigem vanad ja nõrgad," sõnas ta lõpetuseks. "Sinna veel aega on. Me kõik sureme ühel päeval, midagi pole teha."

Täidetud vaid seitsmendik kohtadest

Bergamo lennule mineva pagasi registreerimisega tegelenud lennujaamatöötaja sõnutsi oli tolle lennu täituvus ülimalt väike: 180-st kohast sai täna täidetud vaid 25.

Kuigi lend hilines tunni võrra, läks check-in kinni tavalisel ajal - nagu lennujaamas tavaliselt kombeks.

Ka eelmisel laupäeval väljunud Smartlynx'i lennul oli probleeme täituvusega - toona olnud lennuk täidetud umbkaudu poolenisti.

Tõenäosus viirusega naaseda on suur

Terviseameti hinnangu kohaselt on Eestisse koroonaviiruse toomise oht hetkeseisuga kõrge, haiguse kohapealse piiratud leviku tõenäosus keskmine ning haiguse kohapealse laialdase leviku tõenäosus madal.

Ametkond on määranud koroonaviiruse riskipiirkondadeks järgmised paigad: Hiina Rahvavabariik, Põhja-Itaalia (Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna ja Piemonte regioonid), Iraan, Jaapan, Singapur ja Lõuna-Korea.

Riskipiirkonda reisijate ja riskipiirkonnas elavate inimeste haigestumise tõenäosust peetakse kõrgeks.

Koroonaviirus on jõudnud paari kuu jooksul igasse maailma nurka.