Jääolud üle Eesti on väga erinevad, kui mõnd sissevooluta tiiki või järve katab ligi poolemeetrine kindel jääkiht, siis osad vooluveekogud ja nende suudmed on jäävabad või ilma kindla jääkatteta. Päästeamet palub eriti veekogude läheduses elavaid lapsevanemaid lastele selgitada kevadise jää ohtlikkust.

"Lapsi ei tohi jätta veekogu juures järelevalveta või lubada lastel üksi kevadise veekogu äärde minna," ütles päästeameti ennetustöö osakonna juht Indrek Ints. Tema sõnul peavad eriti tähelepanelikud olema kuni viieaastaste laste vanemad, sest nii väikeste laste liikumine võib olla ootamatu ja laps võib hetkega kadunud olla. Väikelaps ei tee ka vette kukkudes häält.

Külma vette kukkumisel on inimese vastupanuvõime vähendatud, täiskasvanu võib kaotada teadvuse minutitega. Hädasolija märkamisel tuleb helistada 112, teavitada juhtunust ning hädasolija asukohast. Appi minnes tuleb tagada enese ohutus ja liikuda hädasolija teekonda pidi. Hätta sattunule ei tohi ulatada kätt vaid mõni läheduses asunud roigas või jope. Nõrga jää peal tuleb liikuda roomates või rulludes.

Video ja nõudanded talvisest veeohutusest on saadaval ka SIIN.