Vabaerakond esitas täna riigikogu menetlusse eelnõu, millega valitsusele tehakse ettepanek võtta riigi krediitkaardinduse aluseks Euroopa Komisjoni praktika, viia läbi kaardikasutuse süvaanalüüs, tõhustada kontrolli ning panna ministeeriumitele kohustuseks avaldada igal aastal krediitkaardi kasutuse ülevaateid.

"Riigiasutuste krediitkaartide süsteem tuleb Eestis tervikuna üle vaadata. Krediitkaartide kasutajad peavad mõistma oma vastutust ja kasutusreegleid ning regulatsioonid ja kontrollmehhanismid peavad piisavalt kõigile selged ja tõhusad, et vältida mainekahju riigile või konkreetsele asutusele. Samuti on oluline tagada avalike vahendite korrektne kasutamine ja läbipaistev aruandlus, millega saab avalikkus jooksvalt tutvuda," seisab Vabaerakonna kokkuvõttes.

Läbipaistvuse parandamiseks on mitu ettepanekut. Üks neist on Euroopa komisjoni corporate credit card mudelit. Kaart on seotud kasutaja isikliku pangakontoga ning asutus tagab vaid krediidilimiidi. "Nii saab maksta erinevate ostude eest – isiklikest kuni tööalasteni, kuid kui soovitakse ostu hüvitamist, siis tuleb selle kohta asutusele esitada tagantjärele taotlus. Eelkõige on see võimalus ettenähtud lähetuskulude tasumiseks (hotell, piletid, jne). Tingimustes on öeldud, et tööalane kasutamine on põhiline ja eraviisiline kasutus peaks olema eelkõige juhuslikku laadi," toovad saadikud välja.

Kui asutus peab kuluhüvitamise avalduses märgitud kulu tööalaselt põhjendatuks, siis see hüvitatakse ja inimesele endale sellega kulu ei kaasne – tema arvele kantakse vastav summa tähtaegselt. Nii on ka välditud olukorrad, kus eksituse või arusaamatuse tõttu tehakse ost, mis makstakse asutuse arvelt ja seejärel osutub reeglitega mitte kooskõlas olevaks ning on vaja asutuse poolt kaardi kasutajalt tagasi nõuda. "Avalikkuse ette jõudmise korral tekitavad vead ja kuritarvitused skandaale, mis mõjutvad väga negatiivselt avaliku võimu usaldusväärsusele ja riigi mainele tervikuna," nendivad Vabaerakonna liikmed.