See on teine kord, kui ta Edgar Savisaare vastu kandideerib: idee kandideerimiseks küpses juba mõnda aega ning meeleolu tundus täna võidukam kui aastal 2011, mil Ratas pidi häältega 925-643 tunnistama kaotust praegusele esimehele Edgar Savisaarele.

Võimalused saada Keskerakonna esimeheks on üsna head. Kui te oleksite selle suure meeskonna - Keskerakonna - juht, kuidas komplekteeriksite meeskonna? Mis rolli saaks Mailis Reps ja Kadri Simson?

Erakonnas ei ole päris nii, et seda ütleb erakonna esimees, mis rolli üks või teine saab. Keskerakonna kongress valib endale juhatuse ja seal ei ole nii, et esimees ütleb, kes on juhatuses. Keskerakonna fraktsiooni riigikogusse valivad Eesti elanikud. Loomulikult on alati esimehel võimalus teatud osas oma meeskonda komplekteerida. Hetkeseisuga on nendeks meie põhikirja järgi kaks aseesimeest juhatuse liikmete hulgast, erakonna esimehel on õigus nimetada peasekretär ja kindlasti rääkida kaasa sekretariaadi komplekteerimises.

Kadri Simson võiks jätkata ikkagi fraktsiooni esimehe kohal?

Kadri Simson on fraktsioon esimees olnud mitu aastat ja väga erinevaid aegu: paremaid, kergemaid ja raskemaid. Kadri on väga tugev fraktsiooni esimees ja ma olen teda toetanud. Ma ei näe mingit põhjust, miks ma ei peaks teda toetama.

Kas kavatsete kandideerida ka Tallinna linnapeaks?

Laske nüüd ühed valimised korraga. 5. novembril me valime Keskerakonnale esimeest. Tallinna linnapeaks ei saa mitte keegi kandideerida, sest Tallinna linna elanikud valivad Tallinna linnavolikogu, mis peab otsustama, kes on linnapea. Need toimuvad alles aasta pärast.

Kas oleksite nõus kandideerima linnapeaks?

Ma veelkord ütlen, et valime täna Keskerakonnale esimehe ära ja seejärel loomulikult Keskerakond on olulist rolli mänginud pealinnas. Minu soov on see, et tänades Tallinna linna elanikke, kes on usaldanud mitmetel valimistel Keskerakonda Tallinna linna võimu juurde, teeb seda jälle. Ma olen seda tööd teinud, kuidas see seekord läheb, täna ei ole selleks õige aeg öelda.

Oma kõnes viitasite üsna palju muutuste vajadusele ning ka sellele, et näeksite Keskerakonda valitsuskoalitsioonis. Kas oleksite nõus Reformierakonnaga koostööd tegema koalitsioonis?

Keskerakond on valmis kõikide erakondadega tegema koostööd, olgu see koalitsioon või opositsioon. Arvan, et Eesti poliitiline kultuurikaart peabki natuke muutuma. Ei ole nii, et tehakse koostööd ainult koalitsiooni või opositsiooni tasandil. Kui viidata Taavi Rõivase ja Andrus Ansipi ütlustele, et nad unustavad Keskerakonna igal juhul ära, siis on Reformierakonnas piisavalt neid mõjukaid poliitikuid, kes on rääkinud teist juttu: et teha koostööd Keskerakonnaga ja teha muutusi valitsuses. See on üks jutt. Ma loodan, et Eesti poliitiline seisak muutub lähiajal. Keskerakonna jaoks on oma programmilised seisukohad ja tõekspidamised ja selle eest me seisame.

Nii et kavatsete Keskerakonna koalitsiooni viia?

Ma mõtlen, et kas mõnel erakonna esimehel või esimehe kandidaadil võiks olla teine vahend oma eesmärkide, programmide ellu viimisel. See on selge.

Kuidas kavatsete Keskerakonna poolt hääletama veenda neid inimesi, kes on väga veendunud Edgar Savisaare esimehe rollis ning kes peavadki Edgar Savisaart täiesti lahtutamatuks Keskerakonna osaks?

Ma väga loodan, et Edgar Savisaar on edasi Keskerakonna meeskonnas.

Aga kui ta ei ole esimees ja see valmistab pettumust tema väga paljudele valijatele?

See ei tähenda ju seda, et Edgar Savisaar läheb Keskerakonnast ära, et tänased inimesed, kes on valimistel kandideerinud erinevates piirkondades, lähevad ära. Nagu ma ütlesin, neid leere minu jaoks ei ole ja ma loodan, et peale kongressi läheb erakond väga tugevalt kohalikele valimistele ja sealt edasi riigikogu valimistele. Me püüame kõikide Eesti elanike toetust: neeed, kes elavad Lasnamäel, Nõmmel, Saaremaal, Viljandil või Narvas.

Kas te peate seda väljakutseks?

Tegemist on sammuga, mis ei sünni üleöö. See pole emotsionaalne otsus, aks ma teen nii või naa. Ühe erakonna juht olla ja võtta väga suur poliitilist vastutus on loomulikult tõsine otsus ja see on kindlasti väljakutse.