Tagajärjed ei lasknud ennast kaua oodata. Erakonna liider Jussi Halla-aho ütles Yle-le, et ehkki ta pole kogu Jaloneni kõnet näinud, ei pea ta fašistlikke seisukohavõtte „varasemat arvesse võttes” väga üllatavaks.

Põlissoomlastel pole fašismiga rohkem tegemist kui ühelgi teisel erakonnal, partei juhtkond on teinud nii liikmetele kui ka avalikkusele selgeks, et fašistlikul ja natsionaalsotsialistlikul poliitikal pole põlissoomlaste juures kohta, ütles Halla-aho Yle-le.

Noorteorganisatsiooni peasekretär Simo Grönroos kinnitaski juba Yle Uudistele, et Jalonen visatakse organisatsioonist välja.

Põlissoomalste noorteorganisatsioon ei ole parteiga liiga otseselt seotud, sinna kuulumine ei tähenda automaatselt parteisse kuulumist. Halla-aho plaanib seda olukorda muuta.

Halla-aho väitel on noorteorganisatsioon juba muutmas oma reegleid, et organisatsiooni ja partei liikmesust paremini siduda. Parteil oleks seeläbi võimalus sekkuda organisatsiooni või partei nimel lubamatute avalduste tegemisse, ütles Halla-aho.

Märkimist väärib, et EKRE konverentsil võeti Toni Jaloneni fašistiks olemise avaldus vastu üpris entusiastliku aplausiga.