Väitlusseltsi ja presidendi kantselei koostöös kahe aasta tagant korraldatav presidendi väitlusturniir on mõeldud põhikooli- ja gümnaasiumiealistele algajatele väitlejatele, et populariseerida väitluskultuuri ja -oskusi.

"Me jõuame nii kooli- kui tööelus kaugemale, kui omandame selle väärtusliku oskuse, suudame olla üksteise vastu mõistvamad ja oskame enda seisukohti paremini mõistetavaks muuta," ütles president Kaljulaid tänavust väitlusturniiri välja kuulutades.

Novembri alguses toimunud viies eesti- ja venekeelses piirkondlikus eelvoorus väitles teemal "Poliitkampaaniad koolides peaksid olema keelatud" üle kahesaja õpilase, mis teeb sellest seni suurima Eesti-sisese väitlusturniiri. Laupäeval Tallinna Inglise Kolledžis toimuvale lõppvõistlusele pääses 44 võistkonda. Finaalturniiril on väitlusteemaks "Võrdõiguslikkusesse uskuv Eesti naine peaks minema vabatahtlikult ajateenistusse."

Enne finaali peeti näidisväitlus "Tallinn tuleks euroraha jagamisel välistada", kus läksid vastamisi Kersti Kaljulaid ja Siim Kallas. Kaljulaidi paariliseks oli James Arney (Miina Härma Gümnaasium) ning Kallasel Markus Laanoja (Hugo Treffneri Gümnaasium), kes esindasid Eestit augustis Indoneesias peetud kooliväitluse maailmameistrivõistlustel. Loosi tahtel väitlesid Kallas-Laanoja jaataval ning Kaljulaid-Arney eitaval poolel.