Peaminister Andrus Ansip avaldas pressikonverentsil kõigepealt kümne hukkunud lapse ja noore lähedastele veelkord sügavat kaastunnet.

Lastekodu hoone oli Ansipi sõnul kindlustatud 13 miljonile kroonile, kuid esialgsel hinnangul läheb maja taastamine maksma umbes miljon eurot, võimalik vahe kaetakse valitsuse reservist. „Mõned miljonid kroonid jäävad sinna vahele,“ nentis valitsusjuht.

Reservfondist eraldatakse raha ka päästetud laste esmaste hooldus- ja liikumisvahendite asendamiseks. Konkreetsed rahasummad pole veel välja selgitatud, aga Ansip kinnitas, et raha takistuseks ei saa.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur lisas, et maja on kindlustatud ERGO kindlustuses ja kindlustusfirma on nõus hoone taastama nii endisel kui ka muudetud kujul. Kindlustus on valmis saatma oma inimesed kahjusid hindama kohe pärast uurijate lahkumist. „Loodame alustada taastamist nii kiiresti kui võimalik,“ lausus Pevkur.

Evakueeritud lapsed majutatakse Vidruka kooli ja Haapsalu sanatoorsesse eriinternaatkooli.

Peaminister kinnitas, et 1996. aastal rajatud lastekoduhoone oli projekteeritud ja ehitatud rangete Euroopa standardite järgi. „Pole teada rikkumisi, projekteerimisel, ehitusel ja ekspluatatsioonil,“ rõhutas Ansip.

„Sellele vaatamata on kümme hukkunut. Põhjused on uurimisorganite välja selgitada ja kui see on tehtud, siis saab võtta kasutusele vajalikud meetmed ka teistes sarnastes asutustes,“ lisas peaminister.

Siseminister Pomerants ütles, et esimene päästemeeskond jõudis kohale vähem kui viie minutiga ja kustutusvee hankimisega probleeme ei olnud. Evakueerimistöödel olid tema sõnul suureks abiks ka Kaitseliit ja kohalikud elanikud.

Tulekahju uurimist juhib Lääne ringkonnaprokuratuur. Ansip rääkis, et seni pole uurijatelt veel sellist infot laekunud, mida avalikkusega jagada. „Uurimisorganid pole esialgu välistanud ühtegi versiooni,“ märkis ta.

Õhtul toimub mälestusteenistus

Pühapäeval kell 14.30 teatati häirekeskusele tulekahjust Haapsalus Kastani tänav 9 Haapsalu lastekodus. Tulekahjus hukkus kümme inimest, kaks inimest viidi haiglasse.

Valitsus otsustas eile kuulutada tänase päeva üleriigiliseks leinapäevaks. Leinapäeval heiskavad Eesti lipu leinalipuna riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Valitsus kutsus ka kõiki teisi ühinema leinaga ja heiskama leinalipud.

Lääne maavalitsus kutsub hukkunute mälestuseks lööma esmaspäeval kell 14.30 üle Eesti kirikukelli. Esmaspäeval kell 19 toimub Haapsalu toomkirikus mälestusteenistus, mida juhatab peapiiskop Andres Põder.

Sotsiaalministeerium on valmis katma hukkunud laste matmiskulud.