"Tarbijana arvestan üldteenuse võimalusega, mul on mõistlik soetada fikseeritud hinnaga elektrit ainult siis, kui olen veendunud, et hulgi ostes ma saan selle odavamalt kätte," rääkis valitsusjuht pressikonverentsil. "Kui mul seda veendumust pole, siis ma mingisuguseid kohustusi aastateks ette ei kavatse võtta."

Ansipi sõnul on mõistlik pakette enne uurida ja üldteenus annab selleks piisava aja. "Ei saa öelda, et fikseeritud hinnatasemetega paketid on saatanast, aga üldteenusega me võtame selle hinna, mis turul kujuneb," kõneles ta. "Tarbija peab harima ennast, peab targaks saama ja see käib ka minu kui tarbija kohta."

Peaminister soovitas võrrelda energiatootmist ükskõik millise teise tootmisalaga. „Igasuguses tootmises, ka energia tootmises, kehtivad samad reeglid,“ rääkis Ansip ja tõi näiteks transpordi.

„Bussiliiklust on kerge korraldada, kui reisijad jagunevad ööpäevaringselt ühtlaselt, aga paraku elus jaotuvad koormused ebaühtlaselt. Mida suurem on baasi maht, seda kergem on tootjal neid tipukoormusi üle elada ja energiatootmises on sama moodi,“ selgitas Ansip. „Kui läheme oma nõudlusega ühe ettevõtte baasi sisse, võime energia odavamalt kätte saada, kui teeme kõik need Ameerika mäed kaasa kõigi oma tippude ja langustega.“

Ansipi eelistus on üldteenus

Peaminister nägi lahendust selles, et kui praegu pakutavate pakettide hinnad on liiga kõrged, on võimalus võtta üldteenus. Ta rääkis, et kui hinnad on praegu liiga kõrged, siis on see ainult aja küsimus, kui mõni Euroopa suurtest energiaettevõtetest tuleb Eesti turule.

„Kui kasumimarginaal on suur, küllap müüjad tulevad, kes avatud turult ostavad energia kokku ja müüvad selle tarbijale edasi,“ rääkis Ansip. Tema sõnul näitab aeg, kas me kohe alguses avatud turule sisenedes saame ka optimaalsed ja madalamad hinnad.

„Võib-olla monopoolne ettevõte ei adu seda, et kui turg avaneb, siis tal ei ole enam võimalus turgu kasvatada,“ arutles valitsusjuht, kelle sõnul on küsimus hoopis selles, kui kiiresti turuosa kaotamine toimub.

Ansip tõmbas paralleeli mobiilside turuga. „Mäletame aega, kui hind oli nii hingetukstegevalt kõrge, et silpidega tuli rääkida,“ meenutas ta. „Täna näeme, et omaaegne monopol EMT on turuga kohanenud, loomulikult on ta ka turgu kaotanud.“

Turu avanemine oli tema sõnul tarbijale kasulik. „Euroopa praktika kinnitab seda, et ka elektrituru avanemine on tarbijale kasulik,“ ütles Ansip.