Peaminister Andrus Ansip peab Sirbi skandaalis süüdlaseks otsustajaid, kellel polnud julgust oma otsuseid avalikkusele selgitada.

Valitsusjuht pidas silmas AS Kultuurileht juhatuse ja nõukogu liikmeid, aga samas rääkis ta ka kultuuriministrist, kes polnud küll põhiotsustaja, kuid oli otsustamisest teadlik.

"Valesti on tehtud palju ja neid, kes teinud, on palju. Kõik võiks peeglisse vaadata. Õhk saaks puhtamaks. Ma arvan teadvat, millega see olukord ilmselt lõpeb ministri aspektist vaadatuna, aga mingeid otsuseid praegu on ilmselt ennatlik küsida minu käest, ministri käest. Küllap tulevad need otsused õigel ajal," rääkis Ansip.

„Kui süüdistatakse valetamises, siis neid süüdistusi on Rein Langil kerge tõrjuda. Kui jutt käib usalduse kaotamisest, siis neid tõrjuda on üksjagu raske,“ möönis peaminister.

Ansip viitas, et Rein Lang on ka ise öelnud, et sellise olukorras ta peab kaaluma, kas jätkata ministri ametis või mitte. „Küllap Rein Lang ka otsuse langetab,“ ütles Ansip.

„Selge see, et on tehtud väga palju vigu, kui meil on laialdane loomeinimeste rahulolematus, siis ei saa öelda, et vigu ei ole tehtud,“ ütles Ansip.

„Hea muidugi on, kui ministrit usaldatakse, aga usaldusega on nii, et valimistel võitnud erakonnad on saanud rahva usalduse, vahetult peale valimisi usaldus tavaliselt tõuseb, sest tahetakse samastuda võitjatega, aga siis tuleb argipäev ja usaldus hakkab langema, sest kõiki ootusi ei suuda valitsus täita,“ kõneles Ansip.

Valitsusjuhi sõnul on küsimus usalduse määras. „Mulle tundub, et neid, kes ei usalda, on rohkem kui neid, kes usalduavad ja see teeb ministri töö komplitseerituks,“ tunnistas Ansip Langi ministrina jätkamise võimalikkust kommenteerides.

„Me arutame kujunenud olukorda, kuid see olukord ei ole olnud ainult Rein Langi tekitatud,“ lisas Ansip. „Õhk peab kindlasti puhtamaks saama ja selleks peaks kõik osapooled peeglisse vaatama.

"Valesti on tehtud palju, kõik need, kes tunnevad, et on midagi valesti teinud, võiksid kahetseda. Süütute inimeste kurjategijateks tembeldamist ja Putini käsilasteks nimetamisest õhk puhtamaks ei saa.“

Usaldamatuse probleem on tema sõnul laiem. Lihtsat lahendust peaminister sellele ei näinud.

Peaminister raius pressikonverentsil, et valitsus ei ole sekkunud Sirbi juhtimisse. Samuti suunas ta oma pahameele meedia ja kultuuriinimeste poole, kes levitanud väiteid, et juhtidevahetus Sirbis oli Rain Rosimannuse ja Kristen Michali organiseeritud. "Ka ajakirjandus peab vaatama peeglisse. Ja need, kes on laimanud Rain Rosimannust ja Kristen Michalit, peavad vaatama peeglisse, kas neil on põhjust vabandada. Minu arvates on."