Kagu jaoskonna vanemkomissar Toomas Lihtmaa räägib Delfile, et sündmused Võrumaal Setomaa vallas said alguse 23. juunil kella 16 paiku, kui piirivalvepatrull märkas Kitse küla lähistel liikumas sinist värvi Mercedese kaubikut, mille juht asus STOP märgi mõjupiirkonnas sooritama parempööret. Juht ei jäänud vastavalt märginõudele enne manöövri tegemist seisma ega veendunud selle ohutuses.

"Piirivalvepatrull otsustas sõidukit ja selle juhti kontrollida ning andis peatumismärguande, mida juht eiras ja sõitu jätkas. Pliia külas peatas kaubikujuht siiski oma masina ning selle kontrollimisel avastati sõiduki kabiiniosast kuue lubatud inimese asemel ühes juhiga kokku 10 ning kaubaruumist veel 19 inimest," sõnab Lihtmaa. "Kõikidest autos olnutest 12 olid lapsed. Juht oli kaine, omab juhtimisõigust ning tema oli turvarihmaga kinnitatud, teised autos ja selle kaubaruumis olnud inimesed mõistagi turvavööd ei kandnud, neid ei olegi sellises autos sedavõrd palju, et kõigile jagunuks."

Juhi suhtes alustati menetlust ning selle käigus selgitatakse ka kõik täpsemad üksikasjad. Teada on, et kaubikus viibis üks tutvusringkond, kes juhi kinnitusel ujumas käis.

"Paraku ei õigusta aga sellist ohtlikku sõitu ükski selgitus või põhjendus. Iga juhi kohus on üldisi liiklus- ja turvalisusreegleid järgida ning neist ka kinni pidada," manitseb Lihtmaa. "Nii võib inimesi sõidutada vaid selleks ettenähtud istekohtadel ning turvavööga kinnirihmatult ning kui seltskond sooviski oma kaine sohvriga end kuumal suvepäeval jahutama minna, pidanuks juht kõikide turvalisusega arvestama ja marsruuti kasvõi viis korda läbi sõitma nii, et kõikidele suurtele ja väikestele oleks jagunud oma istekoht ning turvarihm."

Ta ei taha isegi mõelda, millised olnuks tagajärjed, kui inimesi pilgeni täis buss oleks sattunud avariisse või mõne muu rikke tõttu teelt välja paiskudes segumasinana inimesi enda sees keerutades kraavi vajunud. "Kuigi piirivalvurite sekkumine võis asjaosaliste arvates nende retke ja meeleolu rikkuda, siis tegelikkuses võis see olla sootuks vastupidi ning piirivalvuritega kokku juhtumine võis seltskonna hoopiski kurvematest tagajärgedest päästa."