IRL-i parlamendisaadiku sõnul on kahetsusväärne, et paljud riigid Euroopas liiguvad kergema vastupanu teed, panustades poliitiliselt „korrektsetele“ gaasijaamadele ja seeläbi süvendades energiasõltuvust kolmandatest riikidest, teatas Isamaa ja Respublica Liidu pressiesindaja.

Veskimäe arvates saab vähendada Euroopa sõltuvust imporditavatest kütustest, tehes panuse taastuvatele energiakandjatele, tuumaenergiale või energia efektiivsusele. Gaas, mis on madalaima CO2 emissiooniga kütus teiste enamlevinud fossiilsete kütuste kõrval, on Euroopas ammendumas.

„Baaslahendusena jääb järele tuumaenergia, mis on kooskõlas nii kasvuhoonegaaside emissiooni, kui energiasõltuvuse vähendamise ambitsiooniga, tagades tõenäoliste tulevaste fossiilsete kütuste hindade juures Euroopa majandusele energia globaalses konkurentsis vastuvõetavate hindadega,“ sõnas Veskimägi.

„Vene Föderatsiooni valduses on riigina maailma suurimad tõestatud gaasireservid ja ta on maailma suurim gaasitootja. Kui Venemaal on pakkumine ja Euroopas nõudlus, siis saavad nad ühel või teisel kujul kokku. Olgu see siis torude kaudu või vedelgaasina“.

Tema hinnangul on Baltikum energeetika seisukohalt üks kriitilisemaid piirkondi Euroopas, kuna Leedu kavandab Ignalina tuumajaama sulgemist ning ka Eestis piiratakse aastast 2012. põlevkivist elektri tootmist ning aastal 2015 alustatakse vanade tootmisüksuste sulgemist.

„On ebaselge, millistest allikatest ja tootmisviisidest tuleb enam kui poole 2016. aastaks Balti turul vajatavast energiavõimsusest. Selle võimsuse täitmiseks on vaja investeerida uutesse keskkonnasõbralikesse tootmisviisidesse, et mitte sattuda sõltuvusse kolmandatest riikidest CO2 kvoodi vabalt imporditavast energiast,” märkis ta.