Ehkki haigekassa teatas, et on leidnud verevähihaigetele uue ravimi Gleevec võimaldamiseks kiire lahenduse, tehes ettepaneku arvata mitu südamerohtu soodusnimekirjast välja, pole juriidiliselt olemas isegi komisjoni, kes nimekirjamuudatust vaagima peaks, kirjutab Postimees.

Eelmine sotsiaalminister Eiki Nestor saatis vahetult enne valitsuse vahetust soodusravimite komisjoni ministeeriumi juurest laiali ning komisjoni tööd pidi hakkama kureerima haigekassa.

Haigekassa juhatuse esimees Maris Jesse möönis, et komisjon pole sel aastal koos käinud. Põhjus on Jesse väitel selles, et sotsiaalminister Siiri Oviir otsustas pärast ametisse asumist meditsiinispetsialistidest ja patsientide esindajatest koosneva komisjoni enda alluvusse tagasi kutsuda.

“Ma ei pea õigeks, et komisjon enne uut ravikindlustusseadust ministeeriumi juurest lahkuma sunniti,” nentis Jesse.

Oviir kinnitas neljapäeval, et on komisjoni taas ministeeriumi alluvusse võtmise määruse küll allkirjastanud, ent kuna see pole tänaseni Riigi Teatajas ilmunud, siis on tõepoolest tekkinud õiguslik vaakum.

Samas kinnitas minister, et järgmisel nädalal tuleb komisjon ravimite ja raviraha ümber tekkinud ägeda poleemika tõttu siiski kokku.

Oviir mainis, et senised liikmed jäävad ametisse, lisanduvad vaid patsientide esindajad. “Neile helistatakse,” vastas Oviir küsimusele, kes täpselt uues komisjonis tööle hakkavad.

Seni pole endise komisjoni liikmed ministri uut määrust näinud ega tea, kas kuuluvad jätkuvalt komisjoni koosseisu.

Sisearstide endine esindaja komisjonis Arvo Mesikepp tunnistas, et teab vaid komisjoni ametlikust laialisaatmisest. Ta ei osanud kommenteerida, kunas ja kes peaksid soodusravimite nimekirja üle vaatama.