Verekeskus teatas ETAle, et ootab kõiki, kes teavad endal selle veregrupi olevat ja on valmis aitama. Verekeskus aadressil Tallinn, Ädala 2 on doonorite ootel kella 17.30ni, kolmapäeviti kella 19ni. Ka teiste veregruppidega doonorid on teretulnud, sest doonoriverd napib pidevalt, ütles ETAle verekeskuse nõunik Monika Huum.

Verekeskuse üleskutsetele on inimesed sel sügisel millegipärast suhteliselt loiult reageerinud. Kui keegi peaks aidsi kartma, siis kinnitab Huum, et vereloovutamisel võib doonor 100 protsenti kindel olla, et ta ei saa mingit nakkust, kaaasa arvatud HI-viirust — kõik vereloovutusel kasutatavad süstlad jm vahendid on ühekordselt kasutatavad.

Mustamäe haigla peaarst Ralf Allikvee ütles ETAle et, lausa verepuuduse tõttu pole operatsioone seni edasi lükatud. "Tõrkeid ja takistusi on natuke rohkem kui ainult see üks veri," lausus Allivee. "Me olema üsna tagasihoidlikud praegu oma lõikustega."

Allikvee sõnul on probleeme verega alati olnud, ikka on doonoriverd vähem olnud kui teda olla võiks.

Et haiglate verevajadus oleks kaetud, tuleks koguda päevas 120-130 450-grammist doosi, verekeskuse andmeil loovutatakse tavaliselt aga 30-40 doosi doonoriverd päevas.

Homme teeb Põhja-Eesti verekeskus väljasõidu Aravetele, seal saab verd anda kell 10-13. Kolmapäeval samal ajal oodatakse doonoreid Kose Teeninduskoolis, neljapäeval kell 12-15 Vana-Vigala Põllutöökoolis, reedel Saue Päevakeskuses (Küti 4) kell 10-13.