Reedel ja laupäeval võib Tallinnas näha Vene kapitali üht vägevamat demonstratsioonesinemist Eestis Nõukogude Liidust lahkumisest saati, kõrvalrollides Arnold Rüütel, Andrus Ansip ja Edgar Savisaar, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ametlikult on Eestis külas Vene transpordiminister Igor Levitin ja teda saatev delegatsioon. Mitteametlikult on tegemist Eesti transiiti sisuliselt valitseva Venemaa ladvikule väga lähedal seisva Severstaltransi PR-üritusega Eestis, mis on suunatud Eesti riigi juhtidele ja otsustajatele.

Levitin ise on Severstaltransi peadirektori endine asetäitja. Kokku on neljandik tema delegatsioonist seotud või olnud seotud selle firmadevõrgustikuga.

Nende siinviibimise ametlik põhjus on ilus — avatakse ikkagi Severstalile (suuromanik Kremlile lähedalseisev ärimees Aleksei Mordašov) ja Tarconale (suuromanik teine Kremlile lähedalseisev oligarh Gennadi Timtšenko) kuuluv Trendgate’i naftaterminal Irus.

Severstaltrans peab praegu aktiivseid läbirääkimisi peaaegu et viimase Eestis n-ö sõltumatu (loe: ei kuulu Severstalile) naftaterminali Eurodek ostuks.

Kui läbirääkimised õnnestuvad, siis on sisuliselt paari aastaga Severstaltrans saanud Eesti majanduse üheks oluliseks mõjutajaks. Eestis tekib naftaturgu ülekaalukalt valitsev võrgustik, mille omanikud on Kremli tugeva kontrolli all.

G8 tippkohtumise ajal andis Vene president Vladimir Putin Eesti Raadio küsimusele vastates otse mõista, et Venemaa tahaks Eestis asju ajada mõistlike poliitikutega. Mõistlikega Putini jaoks muidugi. “Kasu on aga suur, eriti nii pisikese riigi jaoks nagu Eesti, kus suur tulu tuleb transiidist ja mitmepoolsest majanduslikust tegevusest Venemaa osalusel,” ütles Putin. Otsesemat juhist Eesti poliitikutele on raske anda.

Ilmselt väga ei eksi need, kes pakuvad, et muuhulgas panevad Vene transiidimehed Tallinnas sel nädalavahetusel paika edasise tegevuse, kuidas Vene kapital konsolideerib oma tegevuse Eesti sadamates ja raudteel ehk teiste sõnadega — kuidas võtta need Eestile kahtlemata üliolulised infrastruktuurid oma kontrolli alla.

Arvestuslikult ulatub Severstaliga seotud võrgustiku veomaht juba praegu ligi pooleni Eestit läbivast transiidist. Rääkida, et selles pole Eesti jaoks mingit julgeolekuohtu, on ehk veidi naiivne. Aga loodetavasti teavad Levitiniga kohtuvad seltsimehed Rüütel, Ansip ja Savisaar paremini.

Eesti Päevalehe lugemissoovitus nädalavahetuseks — Magnus Ilmjärve “Hääletu alistumine”.