Eesti prokuratuuri esindaja kinnitas Helsingin Sanomatele, et nad on edastanud Venemaa soovi Eerik-Niiles Krossile. 

Kross siiski Venemaale ülekuulamisele minna ei plaani, kuna samal teemal on Eestis toimunud kriminaalasja uurimine, kus Kross on tunnistajana ütlusi andnud.

Helsingin Sanomate arvates on Eestil probleem, kuna Venemaa süüdistab endist Eesti julgeolekueksperti, tuntud Venemaa kritiseerijat ning ka austatud kultuuriperekonna liiget.

Venemaa saatis sel kevadel Eestisse järjekordse  kirja, milles palus Eesti ametivõimude koostööd tagamaks Krossi ilmumine Moskvasse ülekuulamisele, kus talle soovitakse Arctic Sea asjus esitada küsimusi kui süüdistatavale. Ent see soov ei olnud esitatud ametliku õigusabipalve vormis, vaid lihtsalt kirjana, millele pole lisatud mingit tõendus- ega uurimismaterjali. Pole usutav, et Venemaal ei teata, mis vormis tuleb õigusabipalveid esitada. Varem on venemaa Krossi asjus Eestile kirja saatnud 2010. aasta juulis.

Eerik-Niiles Kross on kinnitanud, et ta ei ole olnud seotud Arctic Sea kaaperdamisega ja vastupidised jutud on tekkinud vene ajakirjandusest, kuhu nad on jõudnud läbi Venemaal toimunud kohtuprotsessi, millel üks laeva kaaperdaja Dmitri Savins väitis, et just Kross olevat selle korraldanud.