Euroopa Liidu allikate sõnul on Eesti-Vene piirilepe üks lahtisest küsimusest Euroopa Liidu ja Venemaa tippkohtumise päevakavas, kirjutab Eesti Päevaleht. Piirilepet mainitakse EL-i Ministrite Nõukogu Venemaa töögrupi koostatud visandpäevakorras, mis jõudis esmaspäeval Luksemburgis ka EL-i välisministrite dokumendipaketti, kuigi seda otseselt ei arutatud.

Ühe anonüümseks jääda soovinud EL-i ametniku sõnul on piirilepe tänu EL-i laienemisele nüüd osa justiits- ning siseasjade problemaatikast EL-i ja Venemaa suhetes.

Piirilepe on mitme ametniku kinnitusel paigutumas samasse paketti, millega Venemaa nõuab EL-ilt viisavabadust ning EL vastutulekuid Moskvalt.

Viimaste seas on tuntumad EL-i soovid, et Venemaa sõlmiks ühendusega kokkuleppe illegaalsete immigrantide tagasivõtmiseks ning kindlustaks ühtlasi oma ida- ja lõunapiire. Piirileppe sõlmimine Eesti ja Lätiga on praeguses päevakorraplaanis eelmainitud kahe järel kolmas soov samas kontekstis, kirjutas ajaleht.

Samas kinnitasid Eesti esindajad, et piirileppe teema pole praegu aktuaalne ja Eesti hoiab niiöelda madalat profiili.

Ühelt poolt osutatakse, et Eesti on teinud kõik endast sõltuva, piir Venemaaga toimib ning piirileppe viibimise taga ei seisa midagi, kirjutas ajaleht. Teiselt poolt vihjatakse, et valitsus ei soovi enne EL-i pärisliikme staatuse saamist olukorda piirileppe temaatikaga keerulisemaks muuta.