Narva abilinnapea Aleksander Ljudvig rääkis Delfile, et laupäeval peeti Venemaal Jaanilinnas linna päevi, mille raames tehti lahti kohaliku hüdrojaama lüüsid, et rahvale tekkivat koske näidata. Paraku põhjustas arvatavasti just too tekkinud kosk Narvas 11-aastase lapse uppumise, kuna tõi endaga kaasa keerised ja tugevad hoovused.

Sarnaste õnnetuste vältimiseks saadab Narva linn Ljudvigi sõnul Jaanilinnale kindlasti kirja, et hüdrojaama lüüside avamisest märku andmiseks loodaks teavitussüsteem. Seni pole lüüside avamisest suplejaid kuidagi teavitatud. Õnneks pole teadaolevalt keegi jões lüüside avamise tõttu varem ka hätta sattunud. Teavitussüsteemi vajalikkuses on Ljudvig aga veendunud ja seda ka juhul, kui ekspertiisid peaksid kinnitama, et laupäeval polnud lapse uppumises süüdi lüüside avamine.

Lüüside avamise eest võiks hoiatada sireen

Vene hüdrojaamal tuleks Ljudvigi hinnangul edaspidi plaanipärastest lüüside avamistest teavitada Narva linna vastavat ametnikku või teenistust. Samuti peaks olema viis, kuidas teavitada lüüside avamisest hädaolukorras. Selleks sobiks kas või sireen, nentis Ljudvig. Kuna vetelpäästjad on rannas, siis kuuleksid seda ka nemad ning saaksid vastavalt tegutseda.

Nooremana vetelpäästjana töötanud Ljudvig märkis, et juba vee alla vajunud uppuva inimese päästmiseks pole palju lootust ning vetelpäästja enda elu ohtu seadmine liiga sügavale sukeldumisega on keelatud. Päris sügavaks läheb vesi Joaorus Ljudvigi sõnul veekogu keskosas, kuid ujumisala ise liiga sügav pole – kuni 1,5 meetrit – samuti on ala poidega piiratud.

Seni on hüdrojaama lüüsid Ljudvigi sõnul avatud tavaliselt siis, kui veehoidlas veetase tõuseb või kui jaamas on vaja teha teatud töid. Ljudvigi kinnitusel tekivad Joaorus lüüside avades ohtlikud keerised ja hoovused. „See on väga omapärane veekogu – seal on nii sisse- kui ka väljavool Narva jõest.“

Laupäeval uppus Joaorus sõpradega ujuma läinud 11-aastane tüdruk. Põhjaranniku andmetel oleks võinud ohvreid rohkem olla, kui noor naine poleks haaranud täispuhutavat laste ujumisrõngast ja võõra lapse juurde sööstnud. Juuli alguses uppus samas rannas ka 17-aastane noormees.